Dvojica odsúdených opozičných lídrov nedostala prezidentskú milosť

NETKY.SK • 21 November 2015, 18:06 • 2 min
Dvojica odsúdených opozičných lídrov nedostala prezidentskú milosť

DHÁKA - Bangladéšsky prezident Ábdul Hámid zamietol dnes žiadosti o milosť predložené dvoma opozičnými lídrami odsúdenými na trest smrti obesením za zločiny spáchané v roku 1971 počas vojny za nezávislosť krajiny.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne zdroje. "Žiadosti predložili ministerstvu vnútra prostredníctvom väzenských orgánov. Príslušný rezort ich odoslal prezidentovi," uviedol minister spravodlivosti Anisul Hák, podľa ktorého je teraz možné vykonať popravy kedykoľvek.

 

Alí Ahsan Muhammad Mudžáhid (67), generálny tajomník strany Džamáate islámí, bol uznaný za vinného v piatich bodoch vrátane mučenia a vrážd intelektuálov a príslušníkov hinduistickej náboženskej menšiny v časoch, keď velil pomocným silám pakistanskej armády.

 

Mudžáhid stál na čele polovojenského krídla západopakistanskej armády s názvom Badr, ktoré počas bangladéšskej vojny za nezávislosť operovalo v Bangladéši - vtedajšom Východnom Pakistane - proti bengálskemu národnému hnutiu.

 

Saláhuddín Kádir Čaudhrí (66), bývalý zákonodarca z Bangladéšskej národnej strany (BNP) expremiérky Chálidy Zijáovej, bol obvinený v októbri 2013 zo spáchania genocídy, náboženského prenasledovania, únosov a mučenia počas daného konfliktu.

 

Ich konečné odvolania sa voči verdiktu zamietol v stredu aj bangladéšsky najvyšší súd. Východný Pakistan sa stal suverénnym Bangladéšom po vojne medzi Indiou a Pakistanom, ktorá si vyžiadala tri milióny mŕtvych.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies