Dvojčlenná posádka na výletnom balóne vytvorila nový vzdialenostný rekord

NETKY.SK • 30 Január 2015, 06:31 • 2 min
Dvojčlenná posádka na výletnom balóne vytvorila nový vzdialenostný rekord

ALBUQUERQUE - Dvojčlenná posádka héliového balónu prekonala vo štvrtok večer svetový rekord v najdlhšom lete plynového balónu. Informovala o tom agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Američan Troy Bradley a Rus Leonid Ťuchtajev na svojom balóne najprv vyrovnali vzdialenostný rekord 8 383 kilometrov v lete plynovým balónom. Vtedy sa balón nachádzal asi 640 kilometrov severozápadne od amerického San Francisca. Bradley a Ťuchtajev následne túto métu z roku 1981 prekonali o požadované minimálne jedno percento na približne 8 465 kilometrov, čo bola podľa medzinárodných pravidiel letectva podmienka na stanovenie nového rekordu.
      

Dobrodruhovia, ktorí vzlietli z japonského mesta Saga v nedeľu tesne pred 6.30 h miestneho času (sobota 22.30 h SEČ) a preleteli ponad Tichý oceán, majú ešte v úmysle prekonať platný svetový rekord v časovo najdlhšom lete plynovým balónom. Tento rekord sa datuje z roku 1978 a má hodnotu 137 hodín, päť minút a 50 sekúnd. Túto métu by mal balón prekonať v piatok dopoludnia. Dvojica mala namierené do Kanady, ale kvôli poveternostným podmienkam musela zmeniť kurz smerom k Mexiku, kde majú podľa najnovších plánov v sobotu pristáť.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies