Dvoch vysoko postavených rumunských politikov obvinili z prania špinavých peňazí

NETKY.SK • 29 September 2015, 09:41 • 2 min
Dvoch vysoko postavených rumunských politikov obvinili z prania špinavých peňazí

BUKUREŠŤ - Rumunská protikorupčná prokuratúra v pondelok uviedla, že dvaja vysoko postanevní politici z opozičnej Liberálnej strany budú onedlho súdení pre obvinenia z prania špinavých peňazí. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podpredseda parlamentu Dan Motreanu a bývalý poradca rumunského prezidenta George Scutaru boli podľa vyjadrenia prokuratúry obžalovaní a súdení najvyšším súdom.

 

Regionálny politik podľa žalobcov zaplatil Motreanovi 250.000 eur a Scutarovi 170.000 eur na financovanie ich predvolebnej kampane v roku 2008.

 

Obaja politici, ktorí boli v tom čase tiež poslancami rumunského parlamentu, následne sfalšovali zmluvy, aby utajili pôvod získaných peňazí. Scutaru zo svojho postu poradcu prezidenta Klausa Iohannisa odstúpil v marci tohto roka.

 

Najvyššie postaveným rumunským politikom, ktorý aktuálne čelí procesu pre obvinenia z korupcie, je rumunský premiér Victor Ponta. Toho prokuratúra ešte v júli obvinila z trestných činov falšovania verejnej listiny, daňového úniku, konfliktu záujmov a prania špinavých peňazí, ktorých sa mal dopustiť v rokoch 2007 a 2008, keď vykonával právnickú prax a súčasne pôsobil aj ako poslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona