Dvoch vojakov zatvorili za rabovanie počas útoku v Nairobi

NETKY.SK • 29 Október 2013, 13:23 • 2 min
Dvoch vojakov zatvorili za rabovanie počas útoku v Nairobi

NAIROBI – Dvoch kenských vojakov prepustili a zatvorili za rabovanie počas septembrovej masakry v nákupnom centre Westgate v Nairobi.

slovakia

left justify in out

Oznámil to veliteľ armády Julius Karangi, podľa ktorého v prípade tretieho vojaka prebieha vyšetrovanie. Karangi pritom predtým tvrdil, že bezpečnostné sily počas štvordňovej drámy brali len vodu, a to napriek záznamom bezpečnostných kamier, podľa ktorých očividne odnášali tovar zo supermarketu. Počas rovnakej tlačovej konferencie šéf vyšetrovateľov Ndegwa Muhoro uviedol, že v čase drámy niekto z centra volal do Nórska. Jeden z útočníkov, 23-ročný Hassan Abdi Dhuhulow, bol nórsky občan narodený v Somálsku. V súvislosti s útokom zadržiavajú päť ďalších osôb, ktoré podľa Muhora čoskoro obvinia. Viacerí majitelia obchodov uviedli, že ich počas drámy vylúpili.

Médiá informovali, že záznam z bezpečnostnej kamery z nákupného strediska odhalil rabovanie bezpečnostných síl počas incidentu. Na zázname vidno, ako nesú nákupné tašky, zatiaľ čo iní očividne berú biele škatule z obchodu s mobilnými telefónmi. Podľa tlačových agentúr bolo video natočené vo vchode do supermarketu Nakumatt, kde sa predáva všetko od potravín po televízory. 

K útoku na nákupné stredisko Westgate z 21. septembra sa prihlásila somálska islamistická skupina aš-Šabáb. Skupina napojená na al-Kájdu uviedla, že to bola odveta za kenskú intervenciu v Somálsku. Počas štvordňovej drámy zahynulo najmenej 67 ľudí a desiatky ďalších sú nezvestné. Zomreli tiež štyria útočníci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona