Dvoch prepustených piťovcov vzali opäť do väzby!

NETKY.SK • 1 August 2013, 17:14 • 2 min
Dvoch prepustených piťovcov vzali opäť do väzby!

PEZINOK – Dvaja údajní piťovci, ktorých v stredu po náleze Ústavného súdu SR prepustili na slobodu, idú opäť do väzby. Rozhodol o tom na dnešnom neverejnom zasadnutí Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

slovakia

left justify in out

„Boli vzatí do väzby z dôvodu predovšetkým tzv. kolúznej väzby, potom preventívnej väzby a obvinený M. Š. aj z dôvodu tzv. útekovej väzby,“ povedal novinárom po rozhodnutí súdu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Ako dodal, obaja - Matej Š. aj Miroslav A.- podali voči dnešnému rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Štvorici obvinených členov tzv. skupiny piťovci končila pred vyše rokom lehota väzby. Po tom, čo ju súd odmietol predĺžiť, podal prokurátor sťažnosť, s ktorou na Najvyššom súde SR uspel. Sťažnosť však nedoručili obvineným, čo Ústavný súd SR vyhodnotil ako porušenie ich ústavných práv. Najvyšší súd preto po náleze Ústavného súdu SR musel opäť rozhodnúť o pôvodnej sťažnosti, pričom teraz ju zamietol. „Čiže sme sa ocitli v tom, že väzba nebola trinásť mesiacov predĺžená,“ vyhlásil obhajca Mateja Š. Ondrej Mularčík.

Dvojicu Mateja Š. a Miroslava A. tak v stredu súd prepustil, vzápätí ich však policajti opäť zatkli. Prokurátor žiadal pre nich väzbu v súvislosti s ďalším prípadom. „Boli vzatí do väzby v trestnej veci vedenej proti Jurajovi O. a spol. Je to trestné konanie pre viaceré obzvlášť závažné zločiny, počnúc založením a zosnovaním zločineckej skupiny, rôznymi typmi vydierania, nazvem to vyberaním poplatkov za ochranu, drogovými trestnými činmi a podobne,“ ozrejmil po dnešnom rozhodnutí prokurátor.

Podľa obhajcu Mularčíka jeho klient Matej Š. nebol v stredu v skutočnosti prepustený na slobodu. „Čo je smutné, že de facto nebol prepustený na slobodu z väzby. Rovno vo dverách väznice ho obmedzili na osobnej slobode,“ povedal. Podľa advokáta pridal dnes súd jeho klientovi aj nové dôvody väzby. „Je tragikomické, ak sa môj klient nachádza takmer dva roky vo väzbe z dôvodov kolúznej väzby, a dnes u neho zadeklarovali dôvod útekovej väzby a dôvod preventívnej väzby, ktoré neexistovali 21 mesiacov,“ skonštatoval. Podľa jeho slov mu senát dnes nedovolil nahliadnuť do spisu a neumožnil prípadnú poradu s klientom.

Najvyšší súd SR považuje nález Ústavného súdu SR v prípade väzby štvorice za zmätočný. „Ide doslova o právny a odborný nezmysel, ktorý ohrozil konanie o väzobných veciach v najzávažnejších prípadoch trestnej činnosti,“ uviedol najvyšší súd vo svojom vyjadrení zaslanom agentúre SITA. Podľa najvyššieho súdu účinný Trestný poriadok neukladá v danej právnej situácii povinnosť najvyššiemu súdu doručovať dôvody sťažnosti obvineným. „Zrejme preto Ústavný súd SR v tomto smere ani neuvádza odkaz na účinnú právnu úpravu vnútroštátneho práva,“ píše sa v stanovisku najvyššieho súdu, ktorý tiež tvrdí, že obvinení „evidentne poznali dôvody špeciálneho prokurátora, lebo tieto boli obsiahnuté vo verdikte Špecializovaného trestného súdu, čím bola zachovaná trestno-právna zásada rovnosti zbraní“.

O tom, že štyria piťovci sedeli podľa nálezu ústavného súdu nezákonne vo väzbe a že ich na príkaz sudcu Špecializovaného trestného súdu prepustili na slobodu, informoval v stredu portál čas.sk.

V decembri 2012 prokurátor podal obžalobu na časť údajnej skupiny piťovcov za skutky, ktoré súvisia s podvodom získanými hypotekárnymi úvermi z USA. Medzi týmito obvinenými, proti ktorým podali koncom minulého roku obžalobu, sú Tibor V., Miroslav A., Matej Š., Milan Š., Pavol P., Michal S. a Karol S. Prokuratúra im v návrhu obžaloby pripisuje zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, zločin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky, obzvlášť závažný zločin vydierania a zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Prokuratúra obvineným pripisuje, že na konci roka 2006 založili v bankových pobočkách v Trnavskom a Bratislavskom kraji eurové a dolárové účty, na ktoré im chodili peniaze z podvodne vybavených hypotekárnych úverov v USA. Tie vybavili v USA neznáme osoby prostredníctvom bielych koní, na ktoré vyhotovili falošné doklady s údajmi ľudí zo Spojených štátov. Niektorí obvinení pod hrozbou a vyhrážaním zariadili mlčanlivosť členov a ich zotrvanie v skupine. Potom aj pomocou personálu banky zabezpečili výbery peňazí v pobočkách, ktoré vzápätí odovzdali neznámym osobám cudzej národnosti. Celkovo takto obvinení údajne vybrali 33 568 162 Sk (1 114 278,75 eura). Zásluhou polície bol zmarený výber finančnej hotovosti 3 016 506,92 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies