Dvoch mužov tuniského pôvodu odsúdili za členstvo v IS

NETKY.SK • 7 December 2015, 18:26 • 2 min
Dvoch mužov tuniského pôvodu odsúdili za členstvo v IS

CELLE - Dvoch nemeckých občanov tuniského pôvodu, Ayouba B. (27) a Ebrajhima H.B. (26) poslal dnes Vrchný krajinský súd v nemeckom Celle na štyri roky a tri mesiace, respektíve tri roky za mreže.

slovakia

left justify in out

Obaja, ako zdôvodnil súd verdikt, sa síce v roku 2014 pod vplyvom radikálneho kazateľa vybrali do Sýrie, avšak už po troch mesiacoch a strate ilúzií sa vrátili späť do Dolného Saska. S džihádistami z Islamského štátu (IS) sa už obaja rozišli a svojimi výpoveďami poskytli pohľad do fungovania tejto teroristickej organizácie.

Obžalovaní v súdnej sieni potvrdili, že nechceli bojovať, iba študovať islam. Starší z dvojice pôsobil ako vodič sanitky v bojmi zmietaných oblastiach Iraku, mladší sa ako samovražedný atentátnik vybral do Bagdadu, avšak útok napokon nespáchal.

 

V Nemecku ani jeden z dvojice nepripravoval žiadne teroristické akcie, pripomenula tlačová agentúra DPA.

 

Spolková prokuratúra žiadala pre staršieho z dvojice za podporu džihádistov a pomoc pri vražde sedemapolročný trest väzenia, obhajoba sa pokúšala dosiahnuť oslobodzujúci verdikt alebo pozastavenie trestného stíhania. Mladší si podľa predstáv žaloby mal odpykať štyri roky a tri mesiace, obhajoba pripúšťala maximálne dva roky väzenia podmienečne.

 

Obaja muži z nemeckého Wolfsburgu na polícii aj pred televíznymi kamerami detailne vypovedali o fungovaní IS. Starší z nich je kvôli tomu na čiernom zozname IS, mladšiemu sa islamisti podľa obhajoby vyhrážali dokonca aj vo väzbe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies