Dvoch Igricov získal Kandidát, sošku má aj Kauza Cervanová

NETKY.SK • 25 September 2014, 19:34 • 2 min
Dvoch Igricov získal Kandidát, sošku má aj Kauza Cervanová

BRATISLAVA - Ceny Igric, výročné národné tvorivé ceny Slovenského filmového zväzu, Únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu za audiovizuálnu tvorbu v roku 2013, dnes udelili v bratislavskom Divadle Malá scéna STU.

slovakia

left justify in out

 V 25. ročníku získal cenu v kategórii hraná tvorba pre kiná kameraman Tomáš Juríček za film Kandidát, ktorý nakrútil režisér Jonáš Karásek. Igrica v kategórii televízna dramatická tvorba tento rok neudelili. Soška Igrica za filmovú a televíznu dokumentárnu tvorbu patrí Robertovi Kirchhoffovi za réžiu filmu Kauza Cervanová. Za animovanú tvorbu ocenenie získala Katarína Kerekesová za námet, réžiu a výtvarné stvárnenie seriálu Mimi a Líza. Najstaršie slovenské filmové ocenenie tiež udelili za mužský a ženský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele. Herecký Igric patrí Zuzane Mauréry za stvárnenie Broderovej vo filme Collette a Zuzy v snímke Ďakujem, dobre. Marek Majeský získal ocenenie za postavu reklamného magnáta Adama Lamberta vo filme Kandidát.
     

Okrem piatich Igricov - sošiek od akademickej sochárky Erny Masarovičovej porota udelila aj desať tvorivých prémií. Tie získali Marianna Čengel Solčanská za réžiu filmu Miluj ma alebo odíď, Ján Sebechlebský za réžiu TV seriálu Kriminálka Staré Mesto II, Ladislav Kaboš za dokument Všetky moje deti, Ivana Šebestová za animovanú snímku Sneh. Prémie za herecké výkony patria Éve Bandor za postavy stvárnené vo filmoch Miluj ma lebo odíď a Dobrý človek, Zuzane Fialovej za nadporučíčku Krausovú v seriáli Kriminálka Staré Mesto II, Michalovi Kubovčíkovi za Blondiačika vo filme Kandidát a Vladimírovi Obšilovi za postavu Borisa vo filme Ďakujem, dobre.
     

Rudolf Urc získal tvorivú prémiu v kategórii ostatná filmová a televízna tvorba za námet a scenár seriálu Čarovný svet animovaného filmu a Evu Vžentekovú ocenili za knihu Diptych Štefana Uhra Organ a Tri dcéry v kategórii audiovizuálna teória a kritika.
     

Neštatutárne Ceny Petra Mihálika si odniesli tvorcovia študentských filmov, režiséri Peter Zákuťanský (Odchod na korze), Tomáš Danay (Pán Mrkva) a Csaba Molnár (Dobrý človek).
     

Porota hodnotila celkovo 62 snímok a audiovizuálnych diel. Tvorili ju kameraman Ján Ďuriš, režiséri Juraj Lihosit, Lucia Šebová a Karol Strážnický, herec František Kovár, animátorka Gabriela Klaučová a filmový historik Štefan Vraštiak. Podľa predsedu poroty Jána Ďuriša sa situácia v slovenskom filme mení k lepšiemu. "Z hľadiska produkcie bol rok 2013 najplodnejším v histórii Slovenska, nastúpila nová generácia, ktorá využíva nové digitálne technológie na vyjadrenie svojich myšlienok," konštatoval s tým, že sú preč časy, keď pri udeľovaní Igrica bolo viac cien ako filmov. "Domácej tvorbe sa postupne darí získať naspäť stratenú dôveru diváka," dodal.
     

Prehliadka víťazných filmov sa uskutoční v piatok 26. septembra v Divadle Malá scéna STU. O 18.00 hodine sa začne projekcia dokumentu Kauza Cervanová a o 20.00 snímky Kandidát. Vstup je voľný.

 


     

Igric vznikol už v roku 1967. Po troch rokoch bol zakázaný, pretože vedenie Filmového a televízneho zväzu, ktorý toto ocenenie udeľoval, nepodpísalo súhlas so vstupom vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968. V roku 1993 udeľovanie Igricov obnovili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies