Dvestoročný Králikov mlyn v Nemšovej sa dočká rekonštrukcie za 110-tisíc eur

NETKY.SK • 30 Júl 2018, 15:22 • 2 min
Dvestoročný Králikov mlyn v Nemšovej sa dočká rekonštrukcie za 110-tisíc eur

NEMŠOVÁ – V Nemšovej sa začala rekonštrukcia dvestoročného Králikovho mlyna, ktorý je jednou z najstarších pamiatok mesta. Celkové náklady na rekonštrukciu dosiahnu 110.000 eur, hotová by mala byť už tento rok.

slovakia

left justify in out

Ako informoval primátor Nemšovej František Bagin, mlyn chcú zrekonštruovať z eurofondov v rámci cezhraničnej spolupráce s moravským mestečkom Brumov.

 

„Časť mlyna bola zbúraná, ďalšia časť vrátane srdca mlyna je zachovaná. Cieľom rekonštrukcie je vrátiť mlynu pôvodnú podobu, v interiéri chceme vytvoriť spoločenské priestory pre asi 40 ľudí," priblížil primátor s tým, že v mlyne bude aj Múzeum mlynárskeho remesla a priestory pre Občianske združenie Peregrín pomáhajúce ľuďom s onkologickými chorobami.

 

Králikov mlyn bol od jeho vzniku majetkom rodiny Králikovcov. Oľga Králiková si spomína, že mlyn sa dedil z generácie na generáciu až do roku 1950, kedy ho po februárovom komunistickom prevrate znárodnili.

„Keď som sa ja narodila, mlyn už nefungoval. Otec o mlyne veľmi nehovoril, bol zatrpknutý, pretože mlyn znárodnili a on nemohol pokračovať vo svojej práci. Viem len toľko, že v Nemšovej bolo viac mlynov, náš bol však najväčší. V mlyne boli po znárodnení sklady nejakého poľnohospodárskeho podniku, neskôr ho zavreli a chátralo to," povedala Králiková.

 

Budovu aj so zariadením vrátili rodine Králikovcov v rámci reštitúcii v roku 2001. Rodina objekt prenajala mestu. „Po rekonštrukcii bude v mlyne expozícia približujúca mlynárske remeslo. V spodnej časti mlyna bude spoločenská miestnosť, kde môžu byť prednášky a podobné aktivity. V prístavbe bude sídlo OZ Peregrín a priestor pre remeselné dielne, kurzy a možno informačné stredisko," doplnila Králiková.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies