Dve ženy prvýkrát absolvovali výcvik elitnej jednotky rangerov

NETKY.SK • 18 August 2015, 17:33 • 2 min
Dve ženy prvýkrát absolvovali výcvik elitnej jednotky rangerov

WASHINGTON - Americké ozbrojené sily zažívajú historický okamih: náročný výcvik elitnej jednotky rangerov prvýkrát dokončili dve ženy z 19 prihlásených.

slovakia

left justify in out

Obe vojačky absolvovali spolu s 94 mužmi 62-denný kurz na zdokonalenie veliteľských schopností, v ktorom sa naučili, "ako prekonať únavu, hlad a stres, aby mohli viesť menšie jednotky do bojových misií", citovala dnes agentúra Reuters z oznámenia armády.

 

Ženy v americkej armáde pritom nie sú žiadnou novinkou - takmer 12 percent vojakov vyslaných do Iraku a Afganistanu boli ženy. Na frontovú líniu sa však zatiaľ nedostali. Pred dvoma rokmi americká armáda napriek odporu oznámila, že v budúcnosti otvorí ženám cestu do bojových jednotiek. Pre vojačky je to dôležité rozhodnutie, pretože bez skúseností sa v ozbrojených silách ťažšie presadzovali.

 

Do aprílového výcviku rangerov sa okrem 381 mužov prvýkrát zapojilo aj 19 žien, no jeho útrapy zvládli len štyri. Výcvik zahŕňal tri fázy, každú v inej časti USA: v zalesnenej oblasti pri Fort Benningu, v Apalačských horách na severe štátu Georgia a v močiaroch na Floride.

 

Prvých 20 dní bolo zameraných na vojenské zručnosti a vytrvalosť. Nasledovala fáza nácviku operácií malých jednotiek a techník prežitia. Záverečná fáza obsahovala vzdušný útok, obojživelné operácie a zvládnutie extrémnej duševnej i fyzickej záťaže.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies