Dve tváre Slovákov: Problém je v hlavách, priznali hráči

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 12:29 • 2 min
Dve tváre Slovákov: Problém je v hlavách, priznali hráči

PETROHRAD - Dve tváre ukázali slovenskí hokejisti pri doterajšom účinkovaní v Petrohrade. Najprv tú príjemnejšiu, keď po sústredenom výkone zdolali nabudených Maďarov a následne nedali šancu Francúzom, a potom tú odvrátenú, keď úplne upustili do aktívnej hry a schytali pätorku do Nemcov a vzápätí podľahli aj Bielorusom po tom, čo totálne zbabrali tretiu tretinu.

slovakia

left justify in out

Slováci vedeli, že ak chcú na MS naplniť štvrťfinálové ambície, budú musieť bodovať najmä v prvých štyroch dueloch, keďže v druhej fáze skupiny ich čakajú mimoriadne náročné súboje s troma favoritmi. Dvanásťbodový plán však naplnili iba z polovice. Zverenci trénera Zdena Cígera zvládli vstup do šampionátu, keď v susedskom derby utíšili vyhecovaných Maďarov. V zápase s "Les Bleus" svoj výkon ešte vygradovali, prezentovali sa aktívnym celoplošným hokejom, vpredu s vysokým napádaním a rýchlym korčuľovaním, vzadu so spoľahlivou hrou obrancov a istým brankárom. Suverénny výkon a jasný výsledok 5:1 dodávali hráčom i fanúšikom veľký optimizmus. Ďalšie dva duely ich však vrátili späť do reality. Ich veľké zbrane - pohyb a nasadenie - Slováci nepochopiteľne prenechali Nemcom, keď sa k tomu pridali chyby v defenzíve, logicky z toho rezultovala vysoká prehra. Zdalo sa, že o deň neskôr by mohli zaváhanie odčiniť. Proti Bielorusku predvádzali dve tretiny výborný hokej, dokázali sa ubrániť bieloruským presilovkám, sami dve využili. V záverečnej tretine však prišiel nevysvetliteľný kolaps, Slováci prenechali aktivitu súperovi a ten štyrmi gólmi otočil skóre.

 

"V tretej časti sme začali nepochopiteľne brániť, všetci sme boli vzadu, nenapádali sme ich, zbytočne sme sa zbavovali pukov a Bielorusi to využili. Ak do vás bude súper dvadsať minút búšiť a vy sa iba bránite, tak je jasné, že mu tam padnú nejaké góly. Mali sme hrať ako prvých 40 minút - nahodiť puk, udržať sa ich v pásme. Bol by to úplne iný hokej, bohužiaľ," povzdychol si obranca Andrej Meszároš. Podľa neho boli Nemci aj Bielorusi zdolateľní, duely si Slováci prehrali sami, svojím prístupom. "Určite sme mali na to, aby sme Nemcov aj Bielorusov zdolali. Tie zápasy sme mali určite vyhrať," vyhlásil.

 

Kolapsy svedčia o slabšej psychike, mentálnom bloku, čo pripustili aj samotní hráči. "V jednej chvíli si začneme akoby uvedomovať, že sme blízko k víťazstvu, chalani sa začnú akoby báť a už to nejde. Po inkasovanom góle sa zľakneme ešte viac," priznal Tomáš Jurčo. "V určitom momente prestaneme hrať. Zbytočne strácame hlavu, aj keď je stav pre nás stále priaznivý. Takým prístupom si koledujete o góly," vyslovil sa Dominik Graňák a následne myšlienku ďalej rozviedol: "V športe veľmi často rozhoduje hlava, oveľa častejšie než telo či pomalé nohy. Najmä na vrcholnej úrovni. Prehrať jednu tretinu 0:4 si jednoducho nemôžeme dovoliť."

 

Cíger naznačil, že mladé mužstvo platí daň za svoju neskúsenosť. Nedokáže podávať dlhodobo stabilné výkony, parádny hokej po pár hodinách vystrieda absolútny chaos. "Vieme odohrať len dobré zápasy alebo zlé. Niečo sa pokazí, zrazu nastane ticho, a to ma znepokojuje," povedal tréner ešte po zápase s Nemeckom. Mužstvo dokáže v tempe odohrať maximálne dve tretiny, potom prestane hrať a pod tlakom protivníka sa psychicky zloží. "Aj v príprave sa nám to stalo. Takéto mladé mužstvo jednoducho chyby robí a silní súperi to vedia potrestať. Nie je to výhovorka, ale realita. Za každú chybu zaplatíte," podčiarkol Cíger po stredajšom zlyhaní s Bielorusmi.

 

Slováci sa po štyroch odohratých zápasoch dostali do veľmi ťažkej situácie. Postup do štvrťfinále vedie už iba cez skalpy silných súperov - za reálnych okolností potrebujú ozbíjať aspoň dvoch zo silnej trojice Kanada, Fínsko a USA. Aby toho nebolo málo, na šampionáte prišli pre zranenia o troch hráčov - po Tomášovi Hrnkovi aj o Michala Sersena a Andreja Šťastného.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies