Dve tretiny stavebných firiem sa boja nedostatku kvalifikovaných zamestnancov

NETKY.SK • 26 November 2015, 10:49 • 2 min
Dve tretiny stavebných firiem sa boja nedostatku kvalifikovaných zamestnancov

BRATISLAVA - Riaditelia dvoch tretín stavebných spoločností na Slovensku sa obávajú nedostatku kvalifikovaných zamestnancov. Viac než tretina firiem sa sťažuje na nedostatok absolventov technických profesií. Hlavnou príčinou je podľa nich nezáujem mladých ľudí o tieto profesie. Vyplýva to z najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva za 4. štvrťrok spoločnosti CEEC Research.

slovakia

left justify in out

To, že nedostatok kvalifikovaných pracovníkov by mohol byť v budúcnosti značne limitujúcim faktorom pre rozvoj spoločnosti, potvrdzuje 66 % šéfov stavebných firiem. Medzi riaditeľmi veľkých podnikov prevláda tento názor dokonca v 71 % prípadoch. Už teraz si riaditelia 37 % firiem sťažujú na nedostatok absolventov vysokých a stredných škôl, ale aj vyučených profesistov. Spôsobené je to podľa analýzy predovšetkým nezáujmom mladých ľudí o technické profesie. Stavebné spoločnosti tento faktor ohodnotili číslom 8,4 na stupnici od nuly do 10. Druhou najčastejšie zmieňovanou príčinou je nekoncepčný prístup štátu k vzdelávaniu (8,1 bodu).

 

"V čase stavebného boomu je nedostatok kvalifikovaných zamestnancov prirodzeným dôsledkom, a nie neočakávaným prekvapením. Na trhu chýbajú hlavne kvalifikované robotnícke profesie, ale i niektoré špecializovaná technické činnosti. Naším cieľom je budovať tieto kapacity, ako aj špeciálne technické zručnosti zvnútra firmy, rozvojom a vzdelávaním zamestnancov," uviedla riaditeľka spoločnosti Skanska Magdaléna Dobišová.

 

V priemere takmer tretina (32 %) firiem sa snaží budúcich stavbárov získať už popri štúdiu. Veľký záujem o výchovu mladých ľudí ešte pred dokončením školy majú predovšetkým veľké spoločnosti (65 %). Študentskú prax vo veľkej miere podporujú tiež firmy so zameraním na inžinierske stavby (50 %). Vzhľadom na rastúci objem stavebnej produkcie už v budúcom roku pripravuje tretina spoločností (32 %) nábor nových zamestnancov. Najväčší záujem budú mať riaditelia firiem o robotnícke profesie a technicko-hospodárskych pracovníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies