Dve tretiny rodinných firiem na Slovensku sú v rukách zakladateľov

NETKY.SK • 1 December 2016, 11:11 • 2 min
Dve tretiny rodinných firiem na Slovensku sú v rukách zakladateľov

BRATISLAVA - Dve tretiny rodinných podnikov v Európe majú v manažmente odborníkov, ktorí nie sú členmi rodiny. Na Slovensku je to zatiaľ iba každá tretia rodinná firma. Väčšina zástupcov tohto segmentu pritom považuje externých manažérov za výhodu. Ukázal to najnovší prieskum spoločnosti KPMG a združenia European Family Businesses (EFB).

slovakia

left justify in out

Jedným z dôvodov nízkeho počtu riadiacich pracovníkov, ktorí nepatria do rodiny, je postoj súčasných majiteľov firiem. Osem z desiatich oslovených sa totiž v prieskume vyjadrilo, že za hlavný faktor úspechu svojej firmy považujú udržiavanie kontroly a vplyvu rodiny v podnikaní.

 

Názory slovenských respondentov na konflikty v rodinnom podnikaní sú rôzne. Kým 31 % opýtaných uvádza, že konflikty sa v ich rodine nevyskytujú, 29 % respondentov sa vyjadrilo, že konflikty vznikajú najmä z dôvodu rozdielneho názoru rodinných príslušníkov na strategické smerovanie firmy.

 

Podľa zistení KPMG ďalšie generácie v rodinných podnikoch na Slovensku zatiaľ čakajú na svoju chvíľu. Iba tretina respondentov má vo vlastníctve zastúpenú ďalšiu generáciu. V Európe je to tak v polovici rodinných podnikov.

 

Neschopnosť posunúť vedenie na mladšie generácie však trápi až tretinu zakladateľskej generácie rodinných firiem na Slovensku.

 

Prieskum bol zameraný aj na financovanie firiem. Ukázalo sa, že dve tretiny rodinných firiem na Slovensku získavanie externých financií považuje za bezproblémové. V európskom meradle je to dokonca až 88 % opýtaných. Výrazný rozdiel je však vo využívaní vlastných finančných zdrojov. Kým viac ako polovica slovenských respondentov využíva vlastné zdroje financií, v Európe je to iba 28 % rodinných podnikov.

 

Výsledky Barometra rodinných podnikov v Európe 2016 sú založené na 959 odpovediach respondentov z radov rodinných firiem v 23 krajinách Európy vrátane Slovenska. Prieskum sa uskutočnil formou online dotazníka v mesiacoch máj až júl počas tohto roka. Tento prieskum sa uskutočnil už po piaty raz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies