Dve tretiny občanov sú sklamané

NETKY.SK • 27 Október 2010, 11:30 • 2 min
Dve tretiny občanov sú sklamané

Dve tretiny občanov sú sklamané

slovakia

left justify in out

Americký optimizmus vo vládny systém krajiny klesol najnižšie za posledných 36 rokov a viera verejnosti, že USA sú najvýznamnejším národom na zemeguli, za posledné desaťročia výrazne zoslabla. Ukázal to prieskum televíznej stanice ABC News a webovej stránky Yahoo News.
      "Tieto výsledky... prichádzajú týždeň pred kongresovými voľbami a naznačujú, že rozčarovanie verejnosti siaha ďalej za ekonomické a politické oblasti, až k širším otázkam o riadení krajiny a americkej výnimočnosti," napísala na svojej webovej stránke ABC News, citovaná ruskou tlačovou agentúrou RIA Novosti.
      Podľa prieskumu verejnej mienky je 75 percent amerických občanov presvedčených, že Spojené štáty sú "najvýznamnejšou krajinou na svete", čo je 13-percentný pokles oproti roku 1984. Približne štvrtina opýtaných vyhlásila, že USA kedysi boli najúžasnejšou a najvplyvnejšou krajinou, "ale už to tak nie je". Tento názor zastáva o deväť percent ľudí viac než v prieskume v roku 1984.
      "V roku 1974 - krátko po demisii prezidenta Richarda Nixona po škandále Watergate - bolo ohľadne "systému vládnutia a jeho dobrého fungovania" optimistických až 55 percent Američanov. Dnes to tvrdí 33 percent ľudí, čo je najnižšie číslo približne z 12 prieskumov uskutočnených za celé desaťročia," uvádzala správa ABC News.
      Optimizmus medzi občanmi USA klesol, pesimizmus zostáva rovnaký: 20 percent ľudí je pesimistických zo systému riadenia, čo je takmer priemer v prieskumoch realizovaných za posledných 36 rokov.
      Percento "nerozhodnutých" Američanov v týchto otázkach dosiahlo číslo 46.
      Na otázku, či problémom je systém samotný, alebo ľudia vo vláde, 74 percent odpovedalo "ľudia". Menej ako štvrtina občanov pripisuje vinu systému.
      Prieskum sa uskutočnil 13.-20. októbra a zúčastnilo sa ho 1025 náhodne vybraných dospelých.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies