Dve tretiny hráčov vedia o dopingových hriešnikoch

NETKY.SK • 6 Október 2016, 14:24 • 2 min
Dve tretiny hráčov vedia o dopingových hriešnikoch

BRATISLAVA - Medzinárodná tenisová federácia (ITF) nerobí dosť pre potlačenie dopingu v tomto športovom odvetví, znie záver analýzy ESPN v kontexte riešenia kauzy Rusky Marie Šarapovovej.

slovakia

left justify in out

"Web Outside The Lines /OTL/ dospel k záveru, že reputácia tenisu je spochybnená laxnými antidopingovými aktivitami," napísal Mike Fish z ESPN. OTL referuje, že ITF má povážlivo chabú úspešnosť v tejto sfére. Podľa ESPN s odvolaním sa na Svetovú antidopingovú agentúru (WADA) za rok 2014 odhalila ITF v priemere len jedného previnilca z 985 testovaných, zatiaľ čo v plávaní (FINA) bol pomer 1 z 520, v cyklistike (UCI) 1 z 296 a v atletike (IAAF) 1 z 274. "Nezdá sa to byť náhoda," znie titulok.

ESPN urobila prieskum, na ktorý pri prísľube zachovania anonymity pristúpilo 31 tenistov. Z nich 65 % vyjadrilo názor, že aktivita ITF v boji proti dopingu nie je dostatočná a osobne vedia o hráčoch užívajúcich zakázané podporné prostriedky (PED´s). Nemenovaný dodávateľ PED´s pre OTL uviedol, že preparáty od neho odoberalo alebo odoberá 12-15 bývalých či terajších tenistov. Tenisový antidopingový program označil za "Mickey Mousa" roky fungujúceho "staromódne": "Testovanie dlhodobo bolo ľahkovážne. Robili ho len pre dojem. Nikdy nechytili žiadneho z mojich klientov."

Výkonný riaditeľ vedeckého a technického oddelenia ITF Stuart Miller pre OTL povedal, že ITF vlani testovala 1032 hráčov, a upozornil: "Pri dostatku finančných prostriedkov by sme denne skontrolovali každého športovca na všetky látky. Ak je tu užívanie, na ktoré sme neprišli, samozrejme, som z toho frustrovaný."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies