Dve tretiny detí sýrskych utečencov v Turecku nechodia do školy

NETKY.SK • 9 November 2015, 10:03 • 2 min
Dve tretiny detí sýrskych utečencov v Turecku nechodia do školy

ISTANBUL - Dve tretiny detí sýrskych utečencov v Turecku nechodia do školy, konštatovala v dnes zverejnenej správe ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

slovakia

left justify in out

Z viac ako 700.000 sýrskych detí v školopovinnom veku ich počas vlaňajšieho školského roku do školy v Turecku chodilo len približne 200.000. Príčinou tohto stavu sú jazyková bariéra, ale aj finančné ťažkosti rodín sýrskych utečencov v Turecku. HRW však súčasne upozorňuje, že zanedbanie vzdelávania detí a ich školskej dochádzky môže mať pre časť tejto generácie ľudí nebezpečné dôsledky.

"Ak dieťa nechodí do školy, v budúcnosti to prerastie do veľkého problému: (takéto deti) skončia na ulici, alebo sa vrátia do Sýrie bojovať, alebo sa nechajú zradikalizovať extrémistami, či zomrú na mori, snažiac sa dostať do Európy," uvádza sa v správe.

 

HRW preto vyzýva Turecko i medzinárodné spoločenstvo, aby zabezpečili vzdelávanie detí sýrskych utečencov v Turecku. Turecké ministerstvo školstva už od vlaňajšieho septembra umožňuje deťom sýrskych utečencov, aby navštevovali štátne školy, ale problémom zostáva jazyková bariéra, keďže vzdelávanie v arabčine je obmedzené. Časť školopovinných sýrskych detí v Turecku okrem toho pracuje, aby finančne pomohla rodine.

 

Nositeľ Nobelovej ceny mieru a aktivista za práva detí Kajláš Satjárthí v tejto súvislosti upozornil, že prerušenie cyklu vzdelávania detí je v dlhodobom horizonte jednou z najväčších hrozieb, akým sú vystavené rodiny migrantov. Vyzval preto na zvýšenie investícií, aby aj sýrske deti mohli mať zaručené nepretržité vzdelávanie. Satjárthí ešte v októbri vyzval veľké korporácie, aby časť z finančných prostriedkov určených pre filantropické nadácie presmerovali do štátov, ktorých chýbajú financie na vzdelávanie detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona