Dve pätiny domácností očakávajú, že si v tomto roku vytvoria úspory

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 11:57 • 2 min
Dve pätiny domácností očakávajú, že si v tomto roku vytvoria úspory

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika by sa mala v tomto roku vyvíjať pozitívnejšie ako vlani. Dôkazom toho je aj zlepšenie finančnej situácie domácností. Viac než pätina z nich očakáva, že si tento rok dokáže vytvoriť úspory.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavila na základe výsledkov Spotrebiteľského barometra Štatistického úradu SR.

 

V tomto roku by sa mal zlepšiť vývoj nezamestnanosti na Slovensku. Skracovanie radov nezamestnaných na úradoch práce očakáva až 37 % domácností. Inflácia by mala zostať na rovnakej úrovni ako vlani podľa 31 % opýtaných a podľa pätiny klesne.

 

Zlepšenie svojej finančnej situácie pritom očakáva 18 % slovenských domácností. "Takmer dve pätiny rodín sa zároveň domnievajú, že budú schopné vytvárať si určité úspory. Tento podiel sa oproti predchádzajúcim mesiacom zvýšil," podotkla analytička Poštovej banky Jana Glasová. Podľa jej slov je to pozitívna správa pre slovenskú ekonomiku, pretože práve úspory používajú ľudia na kúpu finančne náročnejších tovarov.

 

Sporiť si pritom dokáže polovica slovenských rodín. "Zlou správou však je, že až 37 % domácností nie je schopných sporiť vôbec a žije takpovediac od výplaty k výplate. Ide o domácnosti, ktoré sa síce nezadlžujú, problém však môže nastať v prípade mimoriadnych výdavkov, ktoré nemusia mať z čoho vykryť," podotkla Glasová. Necelá pätina slovenských domácností však nielenže nedokáže odkladať peniaze z výplaty bokom, ale preto, aby vyžili, musia siahať na svoje úspory, alebo žiť na dlh.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona