Dve obete samovražedného útoku v Istanbule mali aj americké občianstvo

NETKY.SK • 20 Marec 2016, 10:20 • 2 min
Dve obete samovražedného útoku v Istanbule mali aj americké občianstvo

ISTANBUL - Dvaja Izraelčania, ktorí sa stali obeťami sobotňajšieho samovražedného útoku v tureckom Istanbule boli zároveň aj držiteľmi amerického občianstva.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na izraelské úrady.

 

Hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Emmanuel Nahšon potvrdil, že dve obete boli držiteľmi dvojitého izraelského a amerického občianstva. Podľa izraelských médií je jednou z obetí matka štyroch detí, ktorej manžel utrpel pri útoku zranenia.

 

Útok si dokopy vyžiadal životy piatich ľudí, medzi ktorými je aj jeden Iránec a samotný útočník. Turecký minister zdravotníctva Mehmet Müezzinoglu informoval, že zranenia utrpelo 36 ľudí, z toho je 12 cudzincov a jedno dieťa. Sedem zranených je v kritickom stave.

 

Samovražedný útočník sa odpálil pred vládnou budovou na Triede nezávislosti (Istiklal Caddesi), kde sa nachádza množstvo obchodov, kaviarní a sídel zahraničných konzulátov. V čase explózie - okolo 11.00 h miestneho času (10.00 h SEČ) - bola situácia na dva kilometre dlhej ulici, zvyčajne plnej nakupujúcich, turistov a pouličných umelcov, pomerne pokojná.

 

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale v provládnych médiách sa spomína tzv. Islamský štát, resp. zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK).

 

Turecko čelí nebývalej vlne teroristických útokov. Sobotňajší samovražedný útok sa stal šesť dní po podobnom čine, pri ktorom v metropole Ankara zahynulo 37 ľudí. V polovici februára vybuchlo na rušnej križovatke v centre Ankary v blízkosti armádneho konvoja auto s nastraženou výbušninou, pričom zahynulo 30 ľudí. K tomuto činu sa prihlásila skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK), ktorá sa odštiepila od PKK. V januári si útok v Istanbule, pripisovaný IS, vyžiadal životy 12 nemeckých turistov. Za posledný rok došlo v Turecku až k šiestim samovražedným bombovým útokom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona