Dve moslimské matky zaškrtili svoje dcéry za zneuctenie rodiny

NETKY.SK • 16 Máj 2011, 07:09 • 2 min
Dve moslimské matky zaškrtili svoje dcéry za zneuctenie rodiny

Dve moslimské matky zaškrtili svoje dcéry za zneuctenie rodiny

slovakia

left justify in out

img

Dve moslimské matky zatkli na severe Indie pre obvinenia, že zabili svoje dcéry za zneuctenie rodiny, keďže sa proti ich vôli vydali za hinduistických mužov. Informovali dnes o tom miestne policajné zdroje.
      Novomanželky Zahídu (19) a Husnu (26) uškrtili po tom, čo po svojich sobášoch s hinduistickými mužmi, ktorých si sami vybrali, prišli domov. K vraždám došlo v indickom štáte Uttarpradéš a obete boli susedky. Utiekli a uzavreli sobáše minulý týždeň, vrátili sa však domov, aby sa zmierili so svojimi rodinami, uviedla polícia.
      Obete patrili do moslimskej rodiny a ich matky, obe vdovy, boli rozzúrené. Prvé výsledky vyšetrovania preukázali, že matky si navzájom pomáhali pri zaškrtení svojich dcér, uviedla agentúra Reuters.
      Ani jedna zo žien svoj čin neoľutovala. Obe uviedli, že ich dcéry priniesli na rodinu hanbu a zneuctenie, upresnila polícia.
      Sobáše medzi moslimami a hinduistami nie sú v Indii časté a neprijíma ich ani jedna z týchto komunít. Nábožensky zmiešané manželstvá sa viac vyskytujú medzi vzdelanou vrstvou obyvateľstva, žijúcou v mestách.
      Mnoho sobášov je v Indii stále organizovaných rodinou. S rastúcou ekonomikou a skutočnosťou, že ženy sa stále viac stávajú súčasťou pracovnej sily, však táto tradícia čoraz viac ustupuje sobášom z lásky.
      Indický najvyšší súd tento týždeň odporučil páchateľom v prípadoch tzv. vrážd zo cti trest smrti s tým, že tieto praktiky sú "barbarské a feudálne". Obeťami vo väčšine týchto prípadov sú tínedžeri, ktorí sa zamilujú proti vôli svojej rodiny. V niektorých prípadoch boli na základe rozhodnutia dedinských rád zabité dvojice, ktoré sa zosobášili mimo svojho klanu, kasty alebo vierovyznania. Aj keď neexistuje oficiálna štatistika, každoročne príde v Indii o život zhruba 900 ľudí pre to, lebo sa postavia proti vôli svojich rodín.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies