Dve lotyšské turistky sa počas túry stratili, v chladnom počasí zomreli

NETKY.SK • 27 September 2015, 17:40 • 2 min
Dve lotyšské turistky sa počas túry stratili, v chladnom počasí zomreli

VYSOKÉ TATRY - Dve lotyšské turistiky zomreli zo soboty na dnes vo Vysokých Tatrách, pravdepodobne na podchladenie. Ženy vo veku 60-70 rokov boli súčasťou približne 50-člennej skupiny, ktorá sa v sobotu vydala na túru na Téryho chatu. Pri návrate do Starého Smokovca však v skupine chýbali.

slovakia

left justify in out

Po turistkách od soboty podvečer pátrali záchranári Horskej záchrannej služby (HZS). Telá oboch žien našli pod Priečnym sedlom, ale už bez známok života. "Pravdepodobnou príčinou smrti turistiek bolo podchladenie, bližšiu príčinu určí až súdny lekár," informovala HZS.

 

Nezvestnosť starších žien nahlásila vedúca zájazdu. HZS zaznamenala žiadosť o pomoc pri pátraní po turistkách v podvečerných hodinách. "Do pátracej akcie bolo povolaných niekoľko skupín záchranárov HZS, ktorí mali prepátrať vymedzenú časť územia. Vo večerných hodinách sa pátralo hlavne na turistických zostupových chodníkoch od Sliezskeho domu po Skalnaté pleso a na Tatranskej magistrále. V ranných hodinách pátranie pokračovalo," uviedla HZS. Jeden zo záchranárov zbadal pod Priečnym sedlom dve osoby, ktoré sa nehýbali.

 

Po príchode na miesto našli záchranári už len telá bez známok života. O súčinnosť pri ich transporte boli požiadaní aj záchranári HZS z oblastných stredísk Západné a Nízke Tatry a Letka Ministerstva vnútra SR, keďže pozemný technický transport bol v exponovanom zľadovatenom teréne veľmi náročný. "Vo vysokých polohách Tatier fúkal silný vietor, ktorý znižoval pocitovú teplotu a terén bol po mrznúcom daždi zľadovatený. V popoludňajších hodinách počasie dovolilo prílet vrtuľníka Letky MV SR, čo urýchlilo celú akciu," informovala HZS.

 

Záchranárom sa podarilo preniesť obe telá k Téryho chate, odkiaľ ich postupne transportoval do Starého Smokovca vrtuľník. Tu telá prevzala polícia a pohrebná služba.

 

Celá záchranná akcia, na ktorej sa zúčastnilo viac ako 40 profesionálnych a zmluvných dobrovoľných záchranárov HZS, sa uskutočnila za nepriaznivých poveternostných podmienok, ktoré momentálne v Tatrách pretrvávajú.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies