Dve členky punkovej skupiny Pussy Riot sa stretli s členmi Kongresu

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 06:46 • 2 min
Dve členky punkovej skupiny Pussy Riot sa stretli s členmi Kongresu

WASHINGTON - Dve členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot - Nadežda Tolokonnikovová a Marija Aľochinová - sa dnes na Kapitole stretli s členmi amerického Kongresu. Požiadali ich, aby pridali ďalších 16 ľudí z Ruska na zoznam osôb sankcionovaných za porušovanie ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Speváčky pred množstvom kamier a reportérov uviedli, že potláčanie ľudských práv ruským prezidentom Vladimirom Putinom poškodzuje Rusko. "Putin nevedie Rusko k stabilite, ale k úplnej nestabilite a chaosu," povedala Tolokonnikovová. Obe mladé ženy zatkli v roku 2012 po protestnom vystúpení proti vláde v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa.

 

Aľochinová a Tolokonnikovová strávili takmer dva roky vo väzení, z ktorého ich prepustili v decembri. Odsúdili ich za výtržníctvo. Od svojho prepustenia kritizujú nedostatok slobody v Rusku a tvrdé metódy vlády, používané proti oponentom.

 

Podľa ich slov Rusko znovu uplatňuje zlé zaobchádzanie s väzňami vrátane nariadeného psychiatrického liečenia pre niektoré osoby. Vyjadrili nádej, že tlak verejnosti by mohol zlé zaobchádzanie zastaviť.

 

Spojené štáty môžu na základe zákona zmraziť majetok a zakázať vstup do krajiny Rusom, o ktorých sa predpokladá, že poškodzujú ľudské práva. V súčasnosti je na verejne dostupnom zozname 18 osôb, na ktoré boli uvalené sankcie. Neznámy počet ľudí je na utajenom zozname.

 

Medzi ľuďmi, ktorých Aľochinová a Tolokonnikovová chceli zaradiť na zoznam, bol aj ruský minister vnútra Vladimir Kolokoľcev, predstavitelia väzení, v ktorých si ženy odpykávali trest, ako aj niektorí predstavitelia justičného systému.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona