Dvanástim verejným funkcionárom hrozí pre majetkové priznania pokuta

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 16:20 • 2 min
Dvanástim verejným funkcionárom hrozí pre majetkové priznania pokuta

BRATISLAVA - Dvanástim súčasným alebo bývalým verejným funkcionárom, vrátane štátnych tajomníkov, hrozí pokuta. Majetkové priznania totiž nepodali tak, ako káže zákon. Konania voči nim začal dnes parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

slovakia

left justify in out

Medzi previnilcami je štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková, tiež bývalí štátni tajomníci ministerstiev dopravy a zahraničných vecí František Palko a Peter Javorčík, bývalá poslankyňa NRSR Mária Ritomská a ďalší funkcionári z rôznych firiem.

 

"Výbor začal 12 konaní. Dôvodom bolo buď neskoré doručenie majetkového priznania, alebo jeho nedoručenie," povedal po rokovaní výboru jeho predseda Martin Poliačik (SaS). Pokuta môže byť až do výšky mesačného platu.

 

Výbor hovoril aj o pravidlách svojho rokovania o konaniach voči verejným funkcionárom. Poliačik chcel presadiť, aby výbor nemusel rokovať o tom, či je podnet kvalifikovaný, alebo nie, ale diskutoval by rovno o jeho podstate. Pripomenul, že konanie sa začína podaním podnetu. Ten je kvalifikovaný, ak je z neho jasné, kto ho podáva, na koho a v akej veci.

 

Poliačik chcel navrhovanou zmenou predchádzať situáciám z minulosti, keď sa stávalo, že hoci podnet spĺňal zákonné náležitosti, konanie nepokračovalo, lebo tak rozhodol výbor. Roky sa opozícia a koalícia preto sporí, či za takýmto stopnutím prípadu nie je snaha poslancov kryť kolegu a nehovoriť o kauze, ktorá je danej strane či poslancom nepríjemná.

 

Návrh šéfa výboru neprešiel. Vďaka pozmeňujúcim návrhom koalície zostal doterajší stav. Podpredseda výboru Juraj Blanár zo Smeru-SD odmieta obvinenia, že koalícia si súčasný stav chcela ponechať, lebo jej vyhovuje prax z minulosti. "Nie som tu na to, aby som kryl veci, ktoré nie sú v poriadku," vyhlásil Blanár na výbore.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies