Dvanásť obetí delostreleckého ostreľovania Aleppa povstalcami

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 14:00 • 2 min
Dvanásť obetí delostreleckého ostreľovania Aleppa povstalcami

DAMASK - Dvanásť civilistov vrátane ôsmich členov jednej rodiny zomrelo, keď do častí sýrskeho mesta Aleppo obsadených vládnym vojskom dopadli dnes delostrelecké granáty vystrelené povstaleckými bojovníkmi.

slovakia

left justify in out

Oznámila to sýrska štátna televízia, podľa ktorej si ostreľovanie vyžiadalo aj 45 zranených. Medzi mŕtvymi sú i deti, uviedla TV bez ďalších podrobností.

 

Aleppo, niekdajšia obchodná metropola Sýrie, sa v súčasnej občianskej vojne stala dôležitým frontovým bodom, keď tam vzbúrenci v júli 2012 spustili ofenzívu. Mesto je rozdelené na okrsky ovládané jednotkami povstaleckými a vládnymi, približuje agentúra AP.

 

Sýrski vzbúrenci ostreľovali delostrelectvom obytné štvrte vo vládnych častiach Aleppa už aj v nedávnej minulosti; zahynuli pritom stovky ľudí. Na povstalcami obsadené mestské štvrte Aleppa i iných miest zvyknú zase armádne lietadlá zhadzovať barelové bomby, ktoré už usmrtili tisícky osôb.

 

Sýrske vládne jednotky útočia už tretí deň aj na pozície protivládnych povstalcov v pobrežnej provincii Lázikíja, ktorá je baštou prezidenta Bašára Asada.

 

Terčom ofenzívy sú pozície povstalcov na severovýchode provincie s cieľom zastaviť postup islamistických vzbúrencov, ktorí v posledných týždňoch zaznamenali výrazný postup v susednej provincii Idlib. Prudké boje sa odohrali najmä v blízkosti strategicky významného pahorku Nabí Júnis. Vládne sily kontrolujú vrchol pahorku, zatiaľ čo povstalci jeho úpätie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona