Dvanásť mien pribudne do Siene slávy IAAF

NETKY.SK • 15 November 2013, 11:48 • 2 min
Dvanásť mien pribudne do Siene slávy IAAF

MONAKO - Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) zverejnila mená dvanástich atlétov, ktorých počas najbližšieho víkendu uvedie do svojej Siene slávy.

slovakia

left justify in out

Väčšina z nich spĺňa základné kritérium minimálne dvoch zlatých medailí z olympijských hier alebo majstrovstiev sveta plus utvoreného svetového rekordu. IAAF zriadila Sieň slávy vlani v rámci osláv svojej storočnice a vtedy tam uviedla prvých 24 inauguračných členov. Informuje o tom športový server insidethegames.biz.

Medzi aktuálnou dvanástkou "slávnych" figuruje trojnásobná olympijská šampiónka a dvojnásobná majsterka sveta v šprintoch Francúzka Marie-José Perecová, dvojnásobný olympijský víťaz v desaťboji Brit Daley Thompson, rovnako dvojnásobný olympijský šampión americký guliar Parry O´Brien, nórska svetová šampiónka v maratóne Grete Waitzová, skvelá ruská strednotratiarka Svetlana Masterkovová, americký šprintér Harrison Dillard, austrálska šprintérka Marjorie Jacksonová a tiež legendárny fínsky vytrvalec Hannes Kolehmainen, ktorý vybojoval štyri zlaté olympijské medaily ešte v rokoch 1912 a 1920. 

Dvanástku dopĺňajú traja olympijskí šampióni z bývalého Sovietskeho zväzu - guliarka Natalia Lisovská (zlato v Soule 1988), kladivár Jurij Sedych (Montreal 1976 a Moskva 1980) a trojskokan Viktor Sanejev, ktorý bral zlaté medaily v Mexico City 1968, Mníchove 1972 aj Mníchove 1976. Dvanástym členom bude alžírsky olympijský víťaz z Atlanty 1996 v behu na 1500 m Noureddine Morceli. Trio O´Brien, Waitzová a Kolehmainen je už po smrti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona