Dvanásť ľudí odsúdili na smrť za násilnosti v Sin-ťiangu

NETKY.SK • 13 Október 2014, 18:42 • 2 min
Dvanásť ľudí odsúdili na smrť za násilnosti v Sin-ťiangu

PEKING - Súd v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny dnes odsúdil na smrť 12 osôb, usvedčených z údajných teroristických útokov, pri ktorých prišlo v júli o život 37 ľudí. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

slovakia

left justify in out

Súd v prefektúre Kašgar odsúdil ďalších 15 ľudí na hrdelný trest s dvojročným odkladom. Deväť ľudí bolo odsúdených na doživotie. Čínska tlačová agentúra Sinchua napísala, že ďalších 20 obžalovaných dostalo tresty odňatia slobody od štyri do 20 rokov.
     

Hlavní obžalovaní boli súdiac podľa ich mien Ujguri, uviedla agentúra DPA.  
     

Rozsudok súvisí s násilnosťami, ku ktorým došlo 28. júla v okrese Ša-čche (Jarkant) na západe Sin-ťiangu. Čínske štátne médiá obvinili z rozpútania násilia ujgurských teroristov, čo presne sa však stalo nie je známe. 
     

Podľa agentúry Sinchua útočníci ozbrojení nožmi a sekerami napadli policajnú stanicu a vládne kancelárie; polícia údajne zastrelila 59 útočníkov.
     

Americká asociácia Ujgurov ale tvrdá na tom, že čínska polícia začala strieľať do ľudí, ktorí demonštrovali proti bezpečnostným zákrokom na moslimov počas posvätného mesiaca ramadán, pričom zahynulo viac ako 20 osôb.
     

Protichodné informácie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov vzhľadom na striktné bezpečnostné opatrenia, ktoré v regióne zaviedli čínske úrady, uviedla agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona