Dvakrát prekonal leukémiu, dnes je najdominantnejším wrestlerom sveta. Roman Reigns prepisuje históriu

NETKY.SK • 27 Jún 2021, 14:13 • 2 min
Dvakrát prekonal leukémiu, dnes je najdominantnejším wrestlerom sveta. Roman Reigns prepisuje históriu

Udržať sa na vrchole vo svete športu býva niekedy náročné. Pokles výkonnosti, zranenia, zlý psychický stav, to všetko môže navždy ovplyvniť kariéru atléta. Čo však robiť, ak do hry vstúpi zákerná choroba? Väčšina ľudí sa stiahne do úzadia a sústredí sa na liečbu, veď možnosť návratu je pravdupovediac mizivá. Jedným z mála atlétov, ktorí sa po ťažkom ochorení vrátili „do práce“, je profesionálny wrestler Roman Reigns.

slovakia

left justify in out

36-ročný zápasník Joseph Anoa´i (jeho skutočné meno – pozn.) je dnes síce najväčšou hviezdou wrestlingového kotoloča, jeho cesta na vrchol však bola viac ako komplikovaná. Rodák z Floridy je súčasťou ikonickej samojskej rodiny wrestlerov, do ktorej patria mená ako Yokozuna, Rikishi či našincom dobre známy Dwayne „The Rock“ Johnson. Môžeme teda povedať, že mu toto odvetvie športovej zábavy prúdilo v krvi odmalička, pôvodne sa ale venoval americkému futbalu. Jeho nádejnú kariéru v NFL zastavil nepriateľ, ktorý sa stal jeho celoživotnou nočnou morou.

 

img

 

V drafte zámorskej NFL v roku 2007 si ho síce nikto do tímu nevybral, v máji toho istého roka však podpísal kontrakt s tímom Minnesota Vikings a tešil sa na to, ako si na trávniku podmaní svet. O niekoľko dní neskôr mu bola počas lekárskej prehliadky diagnostikovaná leukémia, čo malo za následok zrušenie zmluvy. Reigns okamžite podstúpil liečbu a o rok neskôr začal hrať v kanadskej futbalovej súťaži za Edmonton Eskimos, čím jeho kariéra v americkom futbale napísala svoju poslednú kapitolu.

 

Reigns sa následne rozhodol vyskúšať profesionálny wrestling, ktorý ho sprevádzal od detských čias. V roku 2010 podpísal vývojový kontrakt s najväčšou spoločnosťou sveta WWE a začal trénovať. O dva roky neskôr ho organizácia priviedla spoločne so Sethom RollinsomDeanom Ambroseom na televízne obrazovky v rámci skupiny „Shield“, ktorá terorizovala roster zápasníkov a získala si celosvetovú slávu. Práve počas dvojročného pôsobenia v skupine získal Reigns cenné skúsenosti vďaka zápasom s hviezdami ako John Cena, Randy Orton, Triple H či Daniel Bryan.

 

img

 

Po rozpade Shieldu sa WWE rozhodla urobiť z Reignsa tvár spoločnosti, čo sa nestretlo s pochopením u fanúšikov, ktorí Romanovi dávali hlasným bučaním najavo, že s týmto rozhodnutím nesúhlasia. Reigns v tom čase na obrazovkách stvárňoval tzv. babyface charakter (kladnú postavu) ale vedenie si za svojím rozhodnutím stálo. Roman v nasledujúcich rokoch získaval najviac príležitostí, vyhrával množstvo veľkých zápasov a ako druhému wrestlerovi v histórii sa mu na WrestleManii podarilo poraziť legendárneho Undertakera. Pochváliť sa mohol aj slušnou zbierkou titulov, keďže postupne získal United States Championship, Intercontinental Championship, WWE Championship a Universal Championship (posledné dva tituly sú spoločnosťou uznané za hlavné – pozn.).

 

 

Tesne pred obhajobou Universal titulu proti Brockovi Lesnarovi a Braunovi Strowmanovi na PPV Crown Jewel 2018 v Saudskej Arábii však prišla mimoriadne nepríjemná správa – zákerná leukémia sa vrátila. Reigns bol v živom vysielaní pondelkového RAW nútený odovzdať svoj titul a absolvovať liečbu. Smutný moment priniesol radikálnu zmenu v postoji fanúšikov, ktorí sa za neho postavili a priali mu čo najrýchlejšie uzdravenie. Správa o ochorení wrestlingovej top hviezdy bola pre verejnosť obrovským šokom, pretože Reigns držal svoj predošlý boj s leukémiou v tajnosti a dovtedy o ňom na verejnosti vôbec nehovoril. V jednom z rozhovorov sa nechal počuť, že nechcel, aby ho ľudia zbytočne ľutovali. Druhé ochorenie však už kvôli značnej sláve utajiť nedokázal.

 

Emotívny príbeh sa našťastie tragicky neskončil. Vo februári 2019 sa Reigns objavil medzi povrazmi a oznámil, že sa nachádza v remisii. Aréna takmer explodovala kvôli hlasnej reakcii divákov, ktorí vítali späť svojho hrdinu. Roman sa následne začal venovať charitatívnej činnosti a rozhodol sa využiť svoje postavenie celebrity na to, aby pomohol chorým.

 

 

„Čo sa týka rakoviny krvi, dnes sa nachádzame v úplne inej situácii než v minulosti. Výskum a prevencia je na inej úrovni a verím, že sa bude pokračovať vo výrobe liekov, ktoré túto chorobu postupne úplne potlačia. Dôležité je myslieť na deti a vytvárať lieky, vďaka ktorým budú zdravé. Spolupráca s organizáciou Leukemia and Lymphoma Society je pre mňa darom z nebies. Vďaka nej som zistil, čo je mojou úlohou – spájať sa s ľuďmi z celého sveta a pomáhať im bojovať so spoločným nepriateľom. Je pre mňa dôležité, ak im môžem dodať trochu nádeje prostredníctvom svojho príbehu. Vždy sa nám uspieť nepodarí, ale keď sa to stane, myslím, že to treba poriadne osláviť,“ vyjadril sa v rozhovore pre ACC Network.

 

img

 

 

Reigns sa o pár týždňov po oznámení radostnej novinky vrátil do ringu, ked však v roku 2020 udrela pandémia koronavírusu, rozhodol sa ostať doma a vzdať sa zápasu o Universal Championship s legendárnym Billom Goldbergom na WrestleManii 36. Hovorilo sa, že je za tým strach z nakazenia sa, keďže jeho imunitný systém na tom po dlhoročnom boji s leukémiou nebol najlepšie.

 

„Musel som myslieť na svoju rodinu. WWE urobila všetko pre to, aby sme pracovali v bezpečnom prostredí. Nešlo o to, že by som sa bál chodiť do práce. Každý z nás wrestlerov ale často cestuje a sme rôznorodá skupina ľudí. Nemohol som sa spoľahnúť na to, že sa každý bude správať zodpovedne a zamkne sa doma tak, ako som to urobil ja. Vždy, keď vstúpim do ringu, vkladám do rúk svojich kolegov dôveru v moje zdravie. Ak však ide o moju manželku, deti a rodinu, nemôžem to urobiť,“ uviedol veci na pravú mieru.

 

img

 

Spoločnosť WWE rozhodnutie svojho zlatého chlapca rešpektovala a majiteľ Vince McMahon mu osobne prisľúbil, že mu v prípade návratu zabezpečí čo najbezpečnejšie podmienky pre prácu. Organizácia začala hromadne testovať a momentálne vedie veľkú vakcinačnú kampaň. Reigns sa do wrestlingového kolotoča vrátil v lete 2020 a na PPV Payback získal Universal Championship, titul, o ktorý ho nepripravil iný zápasník, ale zákerná choroba. Bola to akási symbolická bodka za náročným bojom, ktorý definoval jeho životnú cestu.

 

Reigns je v súčasnosti stále šampiónom a titul drží viac ako 300 dní. Po letnom návrate začal vystupovať ako záporná postava, zmenil štýl obliekania, nástupovú skladbu a označuje sa za náčelníka kmeňa, čo je odkaz na jeho samojský pôvod. Jeho popularita dosiahla v uplynulých jedenástich mesiacoch úplne novú úroveň, dokonca si zahral vo filme Hobbs & Shaw so svojím príbuzným The Rockom. A aj napriek tomu, že na televíznych obrazovkách ide o najnenávidenejšiu postavu, v skutočnosti ho milióny ľudí na celom svete považujú za hrdinu a svoj vzor. Dvakrát nakopať zadok leukémii sa predsa nepodarí hocikomu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies