Dvaja prepustení piťovci zostanú vo väzbe

NETKY.SK • 8 August 2013, 12:23 • 2 min
Dvaja prepustení piťovci zostanú vo väzbe

BRATISLAVA - Dvoch členov bratislavskej skupiny piťovcov - Mateja Šalagu a Miroslava Abraháma, prepustených v stredu 31. júla na slobodu a následne zadržaných políciou, budú aj naďalej stíhať väzobne.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom dnes senát Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý uznesením zamietol sťažnosti obidvoch mužov voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý ich vo štvrtok 1. augusta zobral do väzby. U Miroslava Aabraháma podľa ŠTS boli dôvodmi väzby pokračovanie v trestnej činnosti a možné ovplyvňovanie svedkov, znalcov a spoluobžalovaných a u Mateja Šalagu možnosť úteku a tiež pokračovanie v trestnej činnosti. Voči rozhodnutiu ŠTS podala dvojica hneď sťažnosť, o ktorej dnes rozhodoval NS SR.

Štyria piťovci sedeli podľa nálezu Ústavného súdu SR vo väzbe 13 mesiacov nezákonne. Mužov v stredu na príkaz sudcu ŠTS prepustili na slobodu. Dvoch z nich - Miroslava Abraháma a Mateja Šalagu opäť zadržali policajti po tom, ako opustili brány väznice.

Podľa prokuratúry mali obvinení koncom roka 2006 spolu s ďalšími osobami cudzej štátnej príslušnosti v Trnavskom a Bratislavskom kraji vyvíjať činnosť ako členovia zločineckej skupiny. Po vybavení podvodných hypotekárnych úverov doposiaľ nezistenými osobami v USA cez biele kone založili účty v bankách na Slovensku. Tie zakladali pomocou falošných dokladov, ktoré vyhotovili s údajmi osôb z USA. "Tam poukázali peniaze z neoprávnene získaných úverov v Amerike, pričom niektorí vyhrážaním zariadili mlčanlivosť členov a ich zotrvanie v skupine. Pomocou personálu banky vyberali prostriedky v pobočkách a časť z nich odovzdávali neznámym osobám cudzej národnosti," informuje čas.sk. Obvinení mali podľa denníka uskutočniť postupne výbery vo výške viac ako 1,1 milióna eur, pričom zásluhou polície bol zmarený výber hotovosti vo výške 3.016.506,92 eura.

Samotné pojednávanie s celou 19-člennou skupinou piťovcov aj s jej údajným šéfom Jurajom Ondrejčákom sa začne pred ŠTS v Pezinku v pondelok 12. augusta. Na prvé tri dni je naplánovaný výsluch obžalovaných a na ďalšie dva dni výsluch poškodených. Obžalovaní sú z 19 skutkov a obžaloba bola súdom prijatá 8. júla.

Ide o zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, obzvlášť závažný zločin podielnictva, zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi (v spolupáchateľstve), zločin poškodzovania cudzej veci, obzvlášť závažný zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami či zločin poškodzovania cudzej veci. Spis má približne 7000 strán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies