Dvaja prepustení Američania prileteli do Ománu, Obama správu privítal

NETKY.SK • 22 September 2011, 18:38 • 2 min
Dvaja prepustení Američania prileteli do Ománu, Obama správu privítal

Dvaja prepustení Američania prileteli do Ománu, Obama správu privítal

slovakia

left justify in out

img

Dvaja Američania, ktorých v Iráne odsúdili za špionáž, dnes po prepustení prileteli do Ománu. Shane Bauer a Josh Fattal strávili v iránskom väzení viac ako dva roky po tom, ako ich v polovici roku 2009 zatkli neďaleko hraníc s Irakom.
Po vystúpení z lietadla vyzerali pochudnutí, ale v dobrom zdravotnom stave. S novinármi nehovorili.
Americký prezident Barack Obama správu privítal a vyzdvihol snahy príbuzných, ktorí bojovali za ich prepustenie. "Veľmi ma teší, že sa môžu vrátiť k svojim blízkym. Všetci Američania s rodinami a priateľmi oslavujú ich dlho očakávaný návrat domov," uviedol Obama vo vyhlásení. "Sme veľmi vďační Jeho Výsosti ománskemu sultánovi Kábúsovi bin Saídovi, irackému prezidentovi Džalálovi Talabánímu, švajčiarskej vláde a všetkým partnerom a spojencom po celom svete, ktorí uplynulé dva roky neúnavne pracovali na prepustení Shanea a Josha," dodal.
Bauer aj Fattal tvrdili, že sú turisti a hranice prekročili omylom. Za nezákonný vstup na územie Iránu a špionáž ich v auguste odsúdili na osem rokov väzenia. Prepustili ich po tom, ako prostredníctvom Ománu, spojenca USA, došlo k vyplateniu kaucie milión dolárov.
Neočakávaný obrat v prípade nastal minulý týždeň, keď iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád americkej televízii NBC povedal, že obaja muži budú prepustení.
Tretiu členku ich skupiny, Sarah Shourdovú, pustili na slobodu už vlani zo zdravotných dôvodov po vyplatení kaucie 500.000 dolárov. Žena potom odletela súkromným lietadlom do Ománu a následne sa vrátila do vlasti. Trojica Američanov trvala na súde na svojej nevine.

Zdroj:TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies