Dvaja policajti dostali desať rokov za smrť demonštranta

NETKY.SK • 21 Január 2015, 14:57 • 2 min
Dvaja policajti dostali desať rokov za smrť demonštranta

ISTANBUL - Na desať rokov poslal v stredu turecký súd do väzenia dvoch policajtov, ktorí sa podieľali na smrti študenta počas protivládnych protestov v roku 2013.

slovakia

left justify in out

Ďalších troch obvinených v tom istom procese odsúdili na necelých sedem rokov väzenia, šiesty muž dostal tri roky a dvoch policajtov zbavil súd obvinení a prepustil. Rodina zabitého 19-ročného Aliho Ismaila Korkmaza označila tresty sa príliš mierne.

 

Počas demonštrácií proti vláde vtedajšieho premiéra a súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana prišli v meste Kayseri pri policajných zásahoch o život šiesti ľudia vrátane Korkmaza, ktorý sa stal symbolom brutality Erdoganovej vlády. Samotný Erdogan označil protesty za pokus o prevrat a demonštrantov označil za teroristov. Zábery z bezpečnostných kamier ukázali, že mladíka policajti v civilnom oblečení opakovane udreli obuškami do hlavy. Korkmaz upadol do kómy a zomrel asi po mesiaci v nemocnici. Protesty sa vtedy konali po celom Turecku. Zranených bolo celkovo asi 8000 ľudí, ďalších asi 5500 postavili pred súd za rôzne obvinenia vrátane terorizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona