Dvaja piťovci pristúpili na dohodu, dostali nižšie tresty

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 16:00 • 2 min
Dvaja piťovci pristúpili na dohodu, dostali nižšie tresty

BANSKÁ BYSTRICA - Na tri roky odňatia slobody podmienečne za podiel na činnosti zločineckej skupiny bratislavského podsvetia zvanej „piťovci“ odsúdil dnes senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 39-ročného Ľudovíta Gyarmatiho z Dunajskej Lužnej.

slovakia

left justify in out

Súd vyhlásil rozsudok po tom ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú s obvineným uzavrel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Verdikt je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči rozsudku neodvolá.

Zločinecká skupina „piťovci“ vznikla pred rokom 2008 a pôsobila na území Bratislavského a Trnavského kraja. Páchala rôznu trestnú činnosť, najmä výpalníctvo, obchodovali s drogami a získavali zbrane a nástražné výbušné systémy. Gayrmati pôsobil v skupine v roku 2009 najmä ako díler drog aj s Róbertom Máťušom a ďalšími osobami. Orientovali sa na obchodovanie prevažne s pervitínom a kokaínom. Dohodu s prokurátorom uzavrel aj Máťuš a za drogy, nedovolené ozbrojovanie a vydieranie prijal trest 10,5 roka odňatia slobody nepodmienečne. Peniaze za predaj drog po odpočítaní svojho zisku museli „preprať“, aby ich prípadne nemohla polícia identifikovať ako zisk z trestnej činnosti. Takto získané peniaze potom odovzdávali osobám v hierarchii gangu vyššie postaveným. 
Gyarmati dostal nízky trest vzhľadom na priznanie a oľutovanie svojej činnosti a tiež na spoluprácu s políciou. Podľa rozsudku sa musí počas štvorročnej skúšobnej doby podrobiť probačnému dohľadu súdu, vrátane programu sociálneho výcviku. 

Skupinu „piťovci“ stíhajú za zločiny založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, za legalizáciu príjmu z trestnej činnosti, za vydieranie, za nedovolené ozbrojovanie a iné. Polícia viac ako 20 osôb obvinila pre viaceré trestné činy po akcii v polovici novembra 2011, kedy zaistila aj Juraja Ondrejčáka, zvaného „Piťo“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona