Dvaja Palestínčania držia v izraelskom väzení hladovku už 73 dní, sú na hranici smrti

NETKY.SK • 12 December 2016, 17:08 • 2 min
Dvaja Palestínčania držia v izraelskom väzení hladovku už 73 dní, sú na hranici smrti

RÁMALLÁH - Už 73 dní držia protestnú hladovku dvaja mladí Palestínčania, ktorých v Izraeli väznia bez formálnych obvinení. Podľa dnešného vyjadrenia jedného z palestínskych aktivistov sú obaja muži na hranici medzi životom a smrťou.

slovakia

left justify in out

Kadúra Fáris, ktorý je predsedom spolku bývalých palestínskych väzňov, uviedol, že 19-ročný Anas Šadíd a 29-ročný Ahmad abú Fára sú v takom zlom stave, že by mohli "kedykoľvek zomrieť".

 

Právna zástupkyňa tejto dvojice väzňov Ahlám Hadádová uviedla, že izraelské väzenské úrady väzbu jej klientom ešte minulý mesiac pozastavili. Tí sa však napriek tomu rozhodli v hladovke pokračovať aj po prevoze do nemocnice, pričom od izraelskej strany požadovali prepustenie bez akýchkoľvek podmienok. Izraelská väzenská služba sa k prípadu vyjadriť odmietla.

Viacero Palestínčanov si v uplynulých rokoch zvolilo práve hladovku ako vhodný spôsob protestu proti tzv. administratívnej väzbe, čo je opatrenie umožňujúce zadržiavať v Izraeli osoby podozrivé z terorizmu bez súdu či obžaloby.

 

Proti takejto procedúre sa vyslovili tiež viacerí európski diplomati, ktorí minulý týždeň uviedli, že v Izraeli je momentálne takto väznených asi 700 osôb, čo je dvojnásobne viac než pred 18 mesiacmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies