Dvaja mŕtvi a množstvo zranených pri výbuchoch v provincii Sin-ťiang

NETKY.SK • 22 September 2014, 06:36 • 2 min
Dvaja mŕtvi a množstvo zranených pri výbuchoch v provincii Sin-ťiang

PEKING - Najmenej dvoch mŕtvych a bližšie nešpecifikovaný počet zranených si vyžiadala séria explózií, ku ktorej došlo v nedeľu popoludní v západočínskej provincii Sin-ťiang. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Explózie bolo počuť okolo 17.00 h miestneho času na najmenej troch miestach okresu Lun-tchaj, ležiacom 360 kilometrov juhozápadne od provinčného hlavného mesta Urumči, uviedol spravodajský portál Tchien-šan, ktorý prevádzkuje regionálna pobočka komunistickej strany. 

 

Podľa stručnej správy bol nešpecifikovaný počet zranených prevezených do nemocnice a začalo sa vyšetrovanie udalosti. V Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang panuje už dlho napätie medzi miestnymi Ujgurmi a vládnucimi Číňanmi. Ujgurská menšina sa sťažuje na hospodársky, politický a kultúrny útlak, zatiaľ čo čínska vláda obviňuje ujgurské skupiny zo separatistických snáh a terorizmu. 
      

Miestne úrady oznámili, že 28. júla zaútočil teroristický gang na policajnú stanicu a verejné budovy v okrese Ša-čche, pričom zabil 37 ľudí. Polícia následne zastrelila 59 útočníkov. O dva dni neskôr bol v mešite v meste Kašgar zavraždený popredný provládny moslimský duchovný. Čínske štátne médiá v nedeľu informovali, že komunistická strana v Sin-ťiangu potrestala 17 úradníkov a policajtov za ich zlyhanie týkajúce sa oboch júlových incidentov. Che Li-min, šéf strany v okrese Ša-čche, bol zbavený svojej funkcie a degradovaný. Trest stihol aj jeho zástupcu a zároveň okresného policajného šéfa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies