Dvaja iránski básnici, odsúdení na bičovanie a väzenie, ušli z Iránu

NETKY.SK • 18 Január 2016, 13:02 • 2 min
Dvaja iránski básnici, odsúdení na bičovanie a väzenie, ušli z Iránu

DUBAJ - Dvaja iránski básnici, ktorých za ich diela čakali tresty bičovania a uväznenia, ušli z Iránu. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Poetka Fáteme Echtesaríová dnes pre AP povedala, že ona a jej kolega, básnik Mehdí Músaví, ušli v nedávnych dňoch z Iránu a dostali sa v poriadku do inej krajiny. Odmietla ju však konkretizovať z obáv o ich bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

K úteku sa obaja básnici uchýlili v čase, keď Echtesaríovej hrozilo 11-ročné väzenie a Músavího čakalo deväť rokov za mrežami. Tresty dostali pre obvinenia z protištátnej propagandy, a to "urážaním posvätných princípov". Každému udelili aj 99 rán bičom.

 

Obaja básnici sú už slobodní, ale ostatní iránski umelci, novinári a aktivisti sú v Iráne buď za mrežami, alebo čelia obvineniam za svoje diela a činnosť. Takáto situácia vládne v islamskej republike aj napriek historickej jadrovej dohode so svetovými veľmocami a prepusteniu štyroch iránsko-amerických väzňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies