Dvaja hlavní aktéri metanolovej kauzy v Česku dostali doživotie, jeden je Slovák!

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 14:08 • 2 min
Dvaja hlavní aktéri metanolovej kauzy v Česku dostali doživotie, jeden je Slovák!

PRAHA - Za všeobecné ohrozenie poslal dnes zlínsky súd dvoch hlavných aktérov metanolovej kauzy - miešačov zmesi Tomáša Křepelu a Rudolfa Fiana - do väzenia na doživotie. Zvyšných sedem obžalovaných dostalo tresty v rozpätí osem až 21 rokov, informovala stránka iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Po konzumácii otráveného alkoholu zomrelo päťdesiat ľudí a ďalšie desiatky majú trvalo poškodené zdravie. Slovák Rudolf Fian podľa obžaloby zmiešal 5000 litrov metylalkoholu s rovnakým množstvom etanolu, Tomáš Křepela mu zaobstaral látky na miešanie zmesi a pomáhal mu. Ich kľúčový distribútor Jiří Vacula, odsúdený na 15 rokov, dostal 10.000 litrov už jedovatého alkoholu do obehu. 

 

Doživotie pre Fiana a Křepelu navrhol žalobca Rudolf Kafka. Predpokladá sa, že sa odvolajú. Ak by vyššie inštancie trest potvrdili, v ČR by to bolo vôbec po prvý raz v ponovembrovej ére, keď by bolo doživotie udelené za verejné ohrozenie a nie za vraždu.

 

"Ide o veľmi vysoký, mimoriadne závažný stupeň spoločenskej škodlivosti takéhoto činu vrátane nenapraviteľného následku," zdôvodnil svoj návrh Kafka.

 

"Neexistuje nijaký videozáznam, nahrávka rozhovoru alebo svedok, ktorý by dokazoval, že sme Vaculovi priviezli 10.000 litrov liehu. Jediným dôkazom je výpoveď Vaculu, ktorý ale zahmlieva a mení výpovede. Neviem, čo tým Vacula sleduje. V tomto prípade je veľa nevyriešených otázok, ktoré je treba otvoriť, môžu viesť niekam úplne inam," uviedol vo svojej záverečnej reči Rudolf Fian.

 

"Cítim sa nevinný, očakávam úplné oslobodenie. Nemal som potrebu dodávať Vaculovi nelegálne vyrobenú zmes. Mal som byť krycím manévrom Vaculovej nelegálnej činnosti," povedal Křepela.

 

Z hlavných vinníkov kauzy zazneli slová ľútosti len od hlavného distribútora Jiřího Vaculu. "Ľutujem, čo sa stalo, je to veľké nešťastie. Ani vo sne by mi nenapadlo, že lieh bude škodlivý, od Fiana som vždy kupoval kvalitný lieh. Tromi dodávkami liehu ma zákerne podviedli," poznamenal Vacula.

 

Zvyšných sedem obžalovaných počas procesu vyhlásilo, že sa síce cítia nevinní, ale následky kauzy ich mrzia a ospravedlňujú sa rodinám obetí. 

 

Metanolová kauza sa začala 3. septembra 2012 a vyžiadala si 50 obetí. Obžaloba postihuje len obdobie do konca roku 2012. Hlavným aktérom tak kladie za vinu 38 mŕtvych a ďalších 79 intoxikovaných vrátane ľudí s trvalým poškodením zdravia.

 

Prípady poškodených od januára 2013 sa vyšetrujú mimo hlavnej vetvy kauzy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies