Dvaja dodávatelia automobilových komponentov dostali pokutu od EÚ

NETKY.SK • 5 Marec 2019, 13:58 • 2 min
Dvaja dodávatelia automobilových komponentov dostali pokutu od EÚ

BRUSEL - Európska komisia (EK) udelila v utorok spoločnostiam Autoliv a TRW pokutu vo výške 368,277 milióna eur za porušenie antitrustových pravidiel EÚ.

slovakia

left justify in out

Spoločnosti Takata bola pokuta odpustená, pretože pomohla eurokomisii odhaliť kartelovú dohodu.

 

Tri uvedené spoločnosti boli súčasťou dvoch kartelových dohôd týkajúcich sa dodávok bezpečnostných pásov, airbagov a volantov pre európskych výrobcov automobilov. Všetci traja dodávatelia uznali svoju účasť na nezákonných schémach a dohodli sa s exekutívou EÚ na urovnaní prípadu.

 

img

 

Eurokomisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová v tejto súvislosti uviedla, že ide o druhý prípad, keď EÚ musí pokutovať firmy Takata a Autoliv, dodávateľov bezpečnostných prvkov pre automobily, za ich účasť na kartelovej dohode. Upozornila, že komponenty, ako sú bezpečnostné pásy a airbagy, sú nevyhnutné pre bezpečnosť miliónov ľudí, ktorí používajú svoje auto na jazdu do práce, alebo vozia svoje deti do školy.

 

"Títo dodávatelia sa dohodli na zvýšení svojich ziskov z predaja záchranných komponentov. Kartelové dohody v konečnom dôsledku poškodili európskych spotrebiteľov a nepriaznivo ovplyvnili konkurencieschopnosť európskeho automobilového priemyslu, ktorý v EÚ zamestnáva približne 13 miliónov ľudí," opísala Vestagerová situáciu.

 

img

 

Podľa jej spresnenia si uvedení dodávatelia automobilového vybavenia vymieňali medzi sebou citlivé obchodné informácie a koordinovali svoje správanie na trhu pri dodávkach bezpečnostných pásov, airbagov a volantov spoločnostiam Volkswagen Group a BMW Group. Koordinácia a výkon kartelových dohôd sa uskutočňovala prostredníctvom rokovaní v obchodných priestoroch dodávateľov, ale aj počas stretnutí v reštauráciách a hoteloch, či prostredníctvom telefonátov a výmeny elektronickej pošty.

 

Komisia upozornila, že zákazníci postihnutí kartelovou dohodou, skupiny Volkswagen a BMW, predávajú približne tretinu zo zakúpených áut v Európe. Komisia počas svojho vyšetrovania odhalila existenciu dvoch odlišných porušení antitrustových pravidiel EÚ. Pokuty boli stanovené na základe usmernení EK o pokutách z roku 2006. Pri stanovovaní výšky pokút eurokomisia zohľadnila najmä hodnotu predaja v Európskom hospodárskom priestore (EHP) dosiahnutú účastníkmi kartelovej dohody, závažnosť porušenia európskej legislatívy, geografický rozsah podvodov a trvanie kartelových dohôd.

 

img

 

Spoločnosť Takata v súlade s princípom zhovievavosti získala úplnú imunitu za pomoc pri odhalení podvodných schém, čím sa vyhla pokute vo výške okolo 195 miliónov eur. Spoločnosti Autoliv a TRW mali pri oboch kartelových dohodách prospech zo zníženia pokút za spoluprácu s vyšetrovateľmi EK. Po 10-% znížení pokút spoločnosť TRW musí zaplatiť penále vo výške 158,824 milióna eur a 30,067 milióna eur a spoločnosť Autoliv zaplatí 121,211 milióna eur a 58,175 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies