Dvaja členovia Záreckého skupiny priznali vinu

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 11:07 • 2 min
Dvaja členovia Záreckého skupiny priznali vinu

BANSKÁ BYSTRICA – Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici schválil dohody o vine a treste s dvojicou členov zločineckej skupiny Jána Záreckého, stíhanej za podvody s daňou z pridanej hodnoty (DPH).

slovakia

left justify in out

Ladislav Fekete i Hubert Ondoua priznali, že boli členmi skupiny a spáchali zločiny neodvedenia dane a poistného v súvislosti s fiktívnymi obchodmi so snahou získať nadmerný odpočet DPH. S prokurátorom sa Fekete dohodol na treste odňatia slobody šesť rokov, kamerunský občan Ondoua, ktorý na Slovensko prišiel hrať prvoligový futbal za Petržalku, prijal trest štyri roky a osem mesiacov. Na pojednávanie prišiel Onduoa ako slobodný občan. V nadväznosti na prijatú dohodou o treste však predseda senátu hneď nariadil výkon trestu a Kamerunčana z pojednávacej miestnosti odviedla eskorta priamo do väzenia.

Dvanásť obžalovaných prokurátor viní zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zločinov neodvedenia dane a poistného. Jednotliví členovia vo vzájomnej koordinácii aj s pomocou tzv. bielych koní uskutočňovali fiktívne obchody, ktorých jediným cieľom bolo uplatnenie si nároku na nadmerný odpočet DPH. Komplicov mali v Čechách, Maďarsku aj v iných krajinách. Skupina si uplatnila nárok na nadmerný odpočet DPH za približne 4,5 milióna eur, vyplatených bolo viac ako deväťstotisíc eur. Obchodným artiklom bola najmä tzv. webkarta, ktorou sa odberateľ mohol dostať do inak neprístupných internetových domén. Fiktívnym obchodným artiklom boli aj kalendáre Space For Fashion 2010. 

Zakladateľom skupiny bol inžinier Ján Zárecký, ktorý si v súčasnosti odpykáva trest za hrubý nátlak. Údajným mozgom gangu bol Tomáš B. a trio najvyššie postavených osôb v hierarchii gangu dopĺňal inžinier Roman G. 

Hlavné pojednávanie v prípade skupiny Jána Záreckého pokračuje v utorok 21. mája. Očakáva sa, že aj ďalší členovia môžu súhlasiť s návrhom na uzavretie dohody o vine a treste s prokurátorom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies