Dvadsiaty druhý ročník filmového festivalu Art Film Fest pozná víťazov: Triumfoval film Cesta ven

NETKY.SK • 28 Jún 2014, 08:41 • 2 min
Dvadsiaty druhý ročník filmového festivalu Art Film Fest pozná víťazov: Triumfoval film Cesta ven

TRENČIANSKE TEPLICE - Dvadsiaty druhý ročník filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa konal v Trenčianskych Tepliciach a v Trenčíne, v piatok ukončil záverečný ceremoniál.

slovakia

left justify in out

Významný večer patril najmä tvorcom víťazných snímok, okrem nich si Zlatú kameru osobne prevzal slovenský scenárista Ondrej Šulaj a krištáľovú kópiu ocenenia Hercova misia prijala legendárna talianska herečka Claudia Cardinale. 

 

Krátka dokrútka, ktorá pripomenula niekoľko momentov jej filmovej kariéry, na herečku zapôsobila. „Dojali ste ma. Mala som obrovské šťastie prísť na scénu v zlatom okamihu talianskeho filmu. Nechcela som robiť film, ale čím viac som odmietala, tým viac filmári nástojili. Herectvu sa venujem už veľa rokov, nakrútila som 141 filmov. Chcem veľmi pekne poďakovať festivalu za toto ocenenie, veľmi sa mi tu páči - mesto, festival i príroda,“ poďakovala sa Claudia Cardinale. 

 

„Nepamätám si, že by som držal filmovú kameru v rukách,“ uviedol laureát ocenenia Zlatá kamera Ondrej Šulaj na pódiu Kúpeľnej dvorany v Trenčianskych Tepliciach. „Vyhol som sa tomu, skôr píšem. Toto je asi prvýkrát v živote, čo kameru držím v rukách. O to viac si ju cením a myslím si, že je to také malé povzbudenie, aby som pre filmovú kameru ešte napísal zopár scenárov, ktoré by niekto zrežíroval,“ dodal popredný slovenský scenárista pred tým, ako sa začalo odovzdávanie festivalových ocenení filmovým tvorcom. 

 

Hlavnú cenu Art Film Festu, Modrého anjela pre najlepší film, spomedzi jedenástich súťažných snímok získal česko-francúzsky film Cesta ven (The Way Out) Petra Václava. Je trpkým príbehom mladej rómskej ženy, ktorá bojuje o obyčajný šťastný a dôstojný život. „Film zachytáva silnú realitu, s ktorou sa musíme všetci vysporiadať. Oceňujeme dôležitosť témy, pravdivé detaily, prácu s nehercami a zobrazenie mikrosituácií,“ zdôvodnila medzinárodná porota hraných filmov na čele s predsedom, rumunským hercom Răzvanom Vasilescom. Česko-francúzsku koprodukciu ocenili aj Modrým anjelom za najlepší ženský herecký výkon, z ktorého sa teší Klaudia Dudová za „veľmi prirodzené a autentické stvárnenie postavy“. Režisérovi padla do oka na rómskej zábave, a hoci nemala herecké ambície a vo filme sa objavila po prvý raz, vytvorila autentickú hrdinku. 

 

Práve s filmom Cesta ven sa česká kinematografia po 16 rokoch vrátila na scénu prestížneho festivalu v Cannes, kde ho vo svetovej premiére uviedli v sekcii nezávislých filmov L´ACID ako jeden z deviatich filmov vybraných spomedzi stoviek z celého sveta. Na Art Film Feste mal film oficiálnu slovenskú premiéru, od 26. júna je v slovenskej kinodistribúcii. „Chcel by som zaželať filmu Cesta ven, ktorý sa práve dostáva do slovenských kín, šťastnú cestu a dúfam, že ju tento anjel bude sprevádzať aj na ceste slovenskými kinami,“ poďakoval producent filmu Miloš Lochman. 

 

Päťčlenná medzinárodná porota udelila Modrého anjela za najlepšiu réžiu mexickému tvorcovi Fernandovi Eimbckemu vďaka snímke Klub Sandvich (Club Sandwich). Jednoduchý príbeh sleduje Palomu s 15-ročným synom Hectorom, ktorí spolu trávia prázdniny v prímorskom letovisku. Syn tam stretáva dievča, čo naruší jeho zvláštny vzťah s matkou. „Iba s troma postavami na jednom mieste sa Fernandovi Eimbckemu podarila dobrá minimalistická snímka, ktorá je inteligentnou a emotívnou sondou do ľudského života,“ odôvodnila porota. Za svoj tretí hraný film získal režisér aj Striebornú mušľu pre najlepšieho režiséra v San Sebastiane. Klub Sandvich si z Art Film Festu odnáša aj ďalšieho Modrého anjela, za najlepší ženský herecký výkon pre Maríu Renée Prudencio. „Pri jej hereckom výkone človek pochopí, čo pre dieťa znamená dokonalá matka,“ povedala porota. 

 

Modrý anjel za najlepší mužský herecký výkon putuje z Art Film Festu britskému hercovi Eddiemu Marsanovi, ktorý stvárnil hlavnú postavu vo filme Tichý život (Still Life) režiséra Uberta Pasoliniho. „Eddie Marsan je vo svojom stvárnení dokonalosti dokonalý a nenahraditeľný,“ okomentovala porota. Zahral si zamestnanca pohrebníctva, ktorý je zodpovedný za pochovávanie ľudí, ktorí nemajú žiadnych príbuzných. Tichý život uviedli v sekcii Horizonty v Benátkach, kde získal niekoľko ocenení, vrátane najlepšieho filmu a réžie. 

 

Zvláštne uznanie dostala nórska snímka List kráľovi (Letter to the King) režiséra Hishama Zamana. Porota ocenila „neidealizované a zároveň humorné spracovanie závažnej témy a nesmierne otvorený, dojímavo tragický pohľad na ľudský život.“ Film súčasne získal aj Cenu primátora mesta Trenčianske Teplice za „pôsobivé zobrazenie piatich ľudských mikropríbehov, ktoré presvedčivo vyjadrujú dramatickú dejovú líniu, rozprávačskú úspornosť a pozorovací talent". Najlepší škandinávsky film roka 2014 ukazuje v mozaikovitom príbehu skupinu niekoľkých utečencov na výlete do Osla. Talentovaný nórsky tvorca sa ocitol v súťaži Art Film Festu po druhý raz, minulý rok festival uviedol jeho debut Pred snežením. Ďalšie Zvláštne uznanie získal čilsko-francúzsky film Zabiť človeka (To Kill a Man) režiséra Alejandra Fernándeza Almendrasa. Porota ho odmenila za „inšpiratívnu úvahu o tom, čoho by bol človek schopný v extrémnej situácii, a za to, že preniká do hlbín ľudskej mysle.“ 

 

Cenu primátora mesta Trenčín si odniesol ukrajinský film Klan (The Tribe) režiséra Myroslava Slaboshpytskiyho. Film výrazne zaujal na nedávnom festivale v Cannes, kde ho vybrali do Týždňa kritiky a získal tri ocenenia vrátane Grand Prix. Ocenenie z Art Film Festu si odnáša „za šokujúcu poctu nemému filmu a mrazivo prenikavé odkrytie pre bežných ľudí skrytého sveta hluchonemej komunity". 

 

Spoločné ocenenie Film Europe Award a Art Film Festu získali slovenskí tvorcovia Peter Begányi a Andrej Kolenčík za krátkometrážnu parodickú komédiu Výstava, s ktorou sa zúčastnili na mnohých zahraničných festivaloch, kde získali viacero uznaní, vrátane hlavnej ceny na srbskom festivale Kustendorf v januári 2014, ktorý organizuje slávny režisér Emir Kusturica. Ich film sa presadil v konkurencii 400 prihlásených diel. Modrého anjela za najlepší krátky film si „vybojoval“ kanadský hraný film So sklonenou hlavou (Head Down) režiséra Maxima Girouxa. 

 

Porota krátkych filmov v zložení mexický filmár Victor Orozco Ramirez a filmové kurátorky - Milja Mikkola z Fínska a Zofia Ścisłowska z Poľska, ocenila film za „podmaňujúco nádherný filmový výraz, poetiku ženskosti, s tichou nástojčivosťou odhaľujúce emócie“. Zvláštne uznanie udelila nórskemu hranému filmu Peniaze  späť, prosím! (Money Back, Please) režiséra Evena Hafnora. „Oceňujeme film za výrazovú strohosť s riadenou dávkou humoru,“ okomentovala porota, ktorá vybrala víťazov spomedzi 35 krátkych filmov z celého sveta. 

 

Art Film Fest premietol počas sedemdňového filmového maratónu 133 filmov zo 49 krajín. „Art Film Fest si aj tento rok zachoval pozíciu divácky najnavštevovanejšieho festivalu na Slovensku, a to aj napriek stále obmedzeným kinopriestorom a nie optimálnej dĺžke konania festivalu,“ zhrnul riaditeľ festivalu Peter Nágel.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies