Dvadsať Američanov si vymenilo jedálniček s dvadsiatimi Afričanmi, toto sa stalo

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 12:42 • 2 min
Dvadsať Američanov si vymenilo jedálniček s dvadsiatimi Afričanmi, toto sa stalo

LONDÝN – Toto je prvá štúdia na svete, kde si dve skupiny dobrovoľníkov vymenila svoje jedálničky.

slovakia

left justify in out

Dvadsať Američanov vymenilo hamburgre za fazuľu, keď si vymenili svoje jedálničky s dvadsiatimi Juhoafričanmi z vidieckej časti Kwazulu, ktorý naopak začali jesť ich jedlo.

 

Štúdia na londýnskej Imperial College mala zistiť ako vysoko-vlákninová strava ľudí žijúcich v Južnej Afrike môže ovplyvniť tvorbu rakoviny čriev.

 

Zmena bola obrovská. Za dva týždne riziko u Američanov výrazne kleslo, zatiaľ čo u Juhoafričanov výrazne stúplo. „Čo je prekvapujúce, je ako rýchlo a dramaticky sa ukazovatele rizika zmenili v obidvoch skupinách po zmene jedálničkov,“ povedal Profesor Jeremy Nicholson pre denník The Independent a dodal: „Tieto zistenia zvýšili obavy, že progresívne pozápadňovanie afrických komunít môže viesť k vysokému výskytu rakoviny čriev.“

 

Rakovina čriev ročne zabije asi 600-tisíc ľudí na celom svete. Je nazývaná aj západnou chorobou, pretože západná strava obsahuje veľa červeného mäsa a málo vlákniny.

 

Čo konzumovali?

Juhoafrický jedálniček pozostával z kukuričných lievancov, špenátu a červenej papriky na raňajky, Corn dogov, hranolkov a manga na obeda, paradajok, kukuričných muffinov a fazule na večeru.

 

Americký jedálniček pozostával z hovädzích klobás a palaciniek na raňajky, hamburgru a zemiakov na obed a sekanej a ryže na večeru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona