LONDÝN – Toto je prvá štúdia na svete, kde si dve skupiny dobrovoľníkov vymenila svoje jedálničky.
Dvadsať Američanov vymenilo hamburgre za fazuľu, keď si vymenili svoje jedálničky s dvadsiatimi Juhoafričanmi z vidieckej časti Kwazulu, ktorý naopak začali jesť ich jedlo.
Štúdia na londýnskej Imperial College mala zistiť ako vysoko-vlákninová strava ľudí žijúcich v Južnej Afrike môže ovplyvniť tvorbu rakoviny čriev.
Zmena bola obrovská. Za dva týždne riziko u Američanov výrazne kleslo, zatiaľ čo u Juhoafričanov výrazne stúplo. „Čo je prekvapujúce, je ako rýchlo a dramaticky sa ukazovatele rizika zmenili v obidvoch skupinách po zmene jedálničkov,“ povedal Profesor Jeremy Nicholson pre denník The Independent a dodal: „Tieto zistenia zvýšili obavy, že progresívne pozápadňovanie afrických komunít môže viesť k vysokému výskytu rakoviny čriev.“
Rakovina čriev ročne zabije asi 600-tisíc ľudí na celom svete. Je nazývaná aj západnou chorobou, pretože západná strava obsahuje veľa červeného mäsa a málo vlákniny.
Čo konzumovali?
Juhoafrický jedálniček pozostával z kukuričných lievancov, špenátu a červenej papriky na raňajky, Corn dogov, hranolkov a manga na obeda, paradajok, kukuričných muffinov a fazule na večeru.
Americký jedálniček pozostával z hovädzích klobás a palaciniek na raňajky, hamburgru a zemiakov na obed a sekanej a ryže na večeru.