Dva silné cyklóny zasiahli severnú Austráliu

NETKY.SK • 20 Február 2015, 07:00 • 2 min
Dva silné cyklóny zasiahli severnú Austráliu

SYDNEY - Dva silné cyklóny zasiahli dnes severnú Austráliu, kde spôsobili výpadky elektriny pre tisíce ľudí, strhávali strechy domov a prinútili mnohých obyvateľov pobrežia k úniku do bezpečia po varovaniach, že prudký vietor a dážď môžu mať smrteľné následky.

slovakia

left justify in out

Dvojica cyklónov, ktorú miestni obyvatelia nazvali "cyklónový sendvič", prešla nad pevninu niekoľko hodín po sebe vo vzdialenosti asi 2500 kilometrov. Cyklón Lam zasiahol riedko obývanú časť Severného teritória, kým silnejší a potenciálne ničivý cyklón Marcia priniesol do menších miest na východnom pobreží štátu Queensland vietor s nárazmi do 285 kilometrov za hodinu.

 

"V najbližších 24 hodinách obyvatelia Queenslandu zažijú hroznú a desivú situáciu," vyhlásila premiérka tohto štátu Annastacia Palaszczuková pred novinármi na mimoriadnej tlačovej konferencii v Brisbane. "Veľmi sa obávame o bezpečnosť ľudí," citovala ju agentúra Reuters.

 

Približne 30.000 ľudí žijúcich v queenslandskom meste Yeppoon a okolí - 700 kilometrov severne od štátne metropoly Brisbane - mali podľa pôvodných očakávaní prežiť to najhoršie. V oblasti uzavreli viac než 100 škôl a približne 900 obyvateľov nízko položených oblastí vyzvali na odchod z domovov. Menšia zmena v smerovaní cyklónu však mesto ušetrila od najprudšieho vetra.

 

Obyvateľ Yeppoonu John McGrath, ktorý prečkával s rodinou v dome len 100 metrov od pláže, sledoval, ako vietor strháva strechu susedovho domu, ktorá pristála na druhej strane cesty. Steny jeho vlastného domu hrmotali, cez okná začala presakovať voda a vlnobitie naberalo enormné rozmery.

"Začínam byť nervózny," povedal v telefonáte. "Pokiaľ naša strecha vydrží, myslím si, že budeme v poriadku," citovala ho agentúra AP. McGrath, jeho manželka a dve deti, šesťročná Emma a štvorročný Michael, odniesli vankúše a matrace do kúpeľne v zadnej časti domu a zamýšľali tam ostať, pokým cyklón neustane. "Budeme mať veľa mokrých vecí a naše mesto bude poničené. Vystupňovalo sa to tak rýchlo, bolo to šialené," povedal McGrath.

 

Miestni predstavitelia žiadali obyvateľov Queenslandu, pre ktorých nie sú prudké cyklóny niečo neznáme, aby Marciu brali vážne. Cyklón podobnej sily, Yasi, v roku 2011 v štáte zničil desiatky domov, nevyžiadal si však obete na životoch.

 

Marcia zasiahla Queensland takmer nepripravený po tom, ako sa výrazne zintenzívnila na najvyššiu piatu kategóriu len niekoľko hodín pred zasiahnutím pobrežia uprostred dopoludnia (miestneho času).

Po prechode nad pobrežie cyklón zoslabil na štvrtú kategóriu, keď smeroval južne k mestu Rockhampton s približne 75.000 obyvateľmi. Úrady tam predtým varovali, že na evakuáciu je neskoro, a ľudí vyzvali, aby sa ukryli na najbezpečnejších miestach vo svojich domoch.

 

Bez elektriny sa ocitlo vyše 30.000 domov v Queenslande, početné budovy boli poškodené a hlásené boli tiež vyvrátené stromy a náhle záplavy. Palaszczuková však uviedla, že prvé správy o dôsledkoch cyklónu sú "celkom povzbudzujúce".

 

Meteorológovia stále varovali, že aj keď vietor sa do popoludnia zmierni, výdatné zrážky a záplavy zrejme niekoľko dní pretrvajú.

 

V Severnom teritóriu začali pohotovostné zložky skúmať škody spôsobené cyklónom Lam, ktorý zasiahol odľahlý región ešte v noci so silou štvrtej kategórie neďaleko osady Ramingining. Spojenie sa prerušilo s malým ostrovom Elcho, na ktorom sa predpokladajú značné škody, uviedla miestna polícia.

Lam tiež vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia, vážne škody ani zranenia však dosiaľ nehlásili. Pri presune do vnútrozemia ho naďalej sprevádzali silné dažde, oslabol však na druhú kategóriu a počas dňa by mal dosiahnuť prvú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona