Dva roky väzenia za lúpež pre alkoholičku Jaroslavu

NETKY.SK • 3 December 2014, 16:28 • 2 min
Dva roky väzenia za lúpež pre alkoholičku Jaroslavu

BANSKÁ BYSTRICA - Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes zmiernil pre 41-ročnú Jaroslavu Pleškovú z Detvy nepodmienečný trest odňatia slobody zo štyroch rokov na dva roky.

slovakia

left justify in out

Plešková, ktorú znalci označili za alkoholičku, požadovala peniaze od predavačiek v textile a neskôr sa im vyhrážala zabitím. Tým spáchala zločiny lúpeže a marenia spravodlivosti.

 

Plešková bola pod vplyvom alkoholu, keď v predajni značkového textilu v Detve oslovila predavačku, aby jej dala peniaze, inak ju zabije. Keď predavačka odmietla, Plešková prešla za pult, udrela ju do hrude a zopakovala nadávky a hrozbu zabitia. Druhá predavačka z obavy o zdravie a život kolegyne dala Pleškovej 1,8 eura v 20-centových minciach. Pleškovej, ktorej zistili viac ako 1,7 promile alkoholu, to nestačilo a začala z predajného stojana brať rôzne predmety. Ušla, keď prišli predavačkám na pomoc ďalší ľudia a policajti. Obvinili ju zo zločinu lúpeže a po výsluchu prepustili zo zadržania. 

Po tom, ako Pleškovej doručili obvinenie, sa do predajne vrátila. Opäť pod vplyvom alkoholu (viac ako jedno promile) hrozila predavačkám zabitím, pretože svedčili proti nej. Pleškovú obvinili aj zo zločinu marenia spravodlivosti a sudca ju následne zobral do väzby. 

 

Na Okresnom súde vo Zvolene sa Plešková k útoku na predavačky priznala a svoje konanie oľutovala. Súd jej za to vymeral trest štyri roky odňatia slobody nepodmienečne pri zvýšení hranice základnej sadzby. Zároveň jej nariadil psychiatrické a protialkoholické liečenie, pretože znalci zistili jej závislosť na alkohole a takmer nepríčetnosť po jeho požití. Plešková sa odvolala s tým, že trest je neprimerane prísny vzhľadom na následky a priznanie. 

 

Odvolací senát Pleškovej znížil trest zo štyroch na dva roky väzenia s tým, že na sprísnenú úpravu sadzby neboli splnené zákonné podmienky. Podľa predsedu senátu splní svoj účel aj dvojročný trest odňatia slobody v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Plešková sa navyše musí podrobiť psychiatrickému a protialkoholickému liečeniu. 

Rozhodnutie odvolacieho senátu je právoplatné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona