Dva boeingy delilo od zrážky vo vzduchu iba 30 metrov

NETKY.SK • 21 Október 2013, 16:59 • 2 min
Dva boeingy delilo od zrážky vo vzduchu iba 30 metrov

LONDÝN - Iba 30 metrov delilo v jeden okamih dvojicu dopravných lietadiel typu Boeing 747, vezúcich dovedna vyše tisíc pasažierov, od vzájomnej zrážky počas letu nad Škótskom. Na základe vyšetrovania sa dokázalo, že nebezpečná situácia nastala po tom, ako piloti nesprávne pochopili pokyny dispečerov, informoval dnes spravodajský portál Sky News.

slovakia

left justify in out

V čase incidentu sa obe lietadlá nachádzali 48 kilometrov severne od mesta Glasgow a pripravovali sa na prelet Atlantického oceánu. Keď si dispečeri na prístrojoch všimli, že sa k sebe približujú, okamžite im prikázali bezpečnostný manéver - ľavé lietadlo sa malo stočiť vľavo a pravé vpravo. Piloti však vykonali presný opak, čo oba stroje priblížilo ešte viac k sebe.

V okamihu, keď si dispečeri po prvý raz všimli približujúce sa boeingy, boli od seba vzdialené 16 kilometrov, avšak v priebehu minúty sa ich vzájomná vzdialenosť zmenšila na necelých päť kilometrov, pričom sa stále približovali. Zrážke piloti zabránili až keď sa navzájom uvideli a v poslednej chvíli vykonali uhýbací pohyb - jedno lietadlo nabralo výšku, druhé ju ubralo.

Na základe vyšetrovania vyšlo najavo, že v istom okamihu sa obe lietadlá nachádzali od seba iba 30 metrov. Incident, ktorý sa takmer skončil obrovskou tragédiou, sa odohral 23. júna a boli doň zainteresované lietadlá nemenovaných aerolínií. Vyšetrovatelia si však stále nevedia vysvetliť, ako mohlo dôjsť k prepočutiu či mylnému vyloženiu si letových pokynov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies