Duslo Šaľa rozbehlo výstavbu novej výrobne čpavku za 310 miliónov eur

NETKY.SK • 25 Február 2016, 12:53 • 2 min
Duslo Šaľa rozbehlo výstavbu novej výrobne čpavku za 310 miliónov eur

ŠAĽA – Poklepaním základného kameňa sa dnes v areáli Dusla Šaľa začína výstavba novej výrobne čpavku.

slovakia

left justify in out

Čpavok 4 nahradí doterajšiu výrobňu Čpavok 3, ktorá je v prevádzke od roku 1973. Spustenie výrobne do skúšobnej prevádzky je naplánované na koniec roka 2017. Kapacita výroby čpavku sa v novej prevádzke zvýši zo súčasných 1300 ton denne na 1600 ton, čo predstavuje takmer 20-percentný nárast. „Ak by sme sa rozhodli nepostaviť novú výrobňu, ale ísť cestou rekonštrukcie starej, do roku 2032 by sme museli investovať 232 miliónov eur a stále by sme mali zastaranú výrobu,“ povedal generálny riaditeľ Dusla Petr Bláha.

 

Výška investície predstavuje 310 miliónov eur. Podľa slov generálneho riaditeľa je to historicky najvyššia investícia Dusla i skupiny Agrofert, ktorej je firma členom, a na dlhé roky aj zostane najvyššou. „Nová výrobňa zabezpečí firme na minimálne 20 nasledujúcich rokov konkurencieschopnosť na trhu, a tým aj zamestnanosť vo fabrike,“ skonštatoval Bláha. Na výstavbu Čpavku 4 dostala spoločnosť štátnu pomoc. Daňové úľavy vo výške 58 miliónov eur odobrila Európska komisia ako regionálnu pomoc.

 

Duslo zamestnáva vo svojej továrni v Šali zhruba 2000 ľudí, ďalšie stovky pracujú v dodávateľských a subdodávateľských firmách. Počas výstavby nového závodu by malo v rokoch 2016 a 2017 pracovať na stavbe denne 1700 zamestnancov subdodávateľských firiem podieľajúcich sa na výstavbe. Firma sa zaviazala, že 10 rokov po spustení novej výrobne neklesne počet zamestnancov Dusla pod 1800 zamestnancov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies