Dunajský región bojuje o fondy EÚ pre vzdelanostnú ekonomiku

NETKY.SK • 20 September 2011, 23:15 • 2 min
Dunajský región bojuje o fondy EÚ pre vzdelanostnú ekonomiku

Dunajský región bojuje o fondy EÚ pre vzdelanostnú ekonomiku

slovakia

left justify in out

img

Dunajské fórum v Európskom parlamente, ktoré združuje 60 europoslancov, a Dunajská skupina pre znalostnú ekonomiku pripravili dnes ráno v Bruseli pracovné raňajky s názvom Lokálni a regionálni experti – kľúč k urýchleniu úspešnosti Stratégie EÚ pre dunajský región. Zo slovenských poslancov sa stretnutia zúčastnili Monika Smolková, Miroslav Mikolášik, Edit Bauer a Alajos Mészáros a za Európsku komisiu jej podpredseda Maroš Šefčovič. 
"Oblasť inovácií v rámci Dunajskej skupiny pre znalostnú ekonomiku koordinujú dve krajiny spolu – Slovensko a Srbsko, takže preto sme my dnes ráno patrili k organizátorom tohto podujatia," povedal pre TASR slovenský eurokomisár.
Cieľom Dunajskej skupiny pre znalostnú ekonomiku, ktorá vznikla v septembri 2010 so sídlom v Bratislave, je prepájanie možností, ktoré ponúkajú regionálni a lokálni činitelia v oblasti inovácií a vzdelanostnej ekonomiky, za predpokladu, že vzájomná a regionálna spolupráca a cezhraničné projekty môžu byť oveľa úspešnejšie ako keby boli realizované samostatne.
"Čo je veľmi dôležité je skutočnosť, že ide o región, ktorý má 15 miliónov obyvateľov a prostriedky, ktoré by sa na to mohli využiť, by mali pochádzať z realokovania prostriedkov, ktoré už boli pridelené týmto krajinám na toto finančné obdobie zo štrukturálnych fondov EÚ," povedal Maroš Šefčovič. Tvrdí, že podľa predbežných prepočtov by mohlo ísť až o 100 miliárd eur, avšak záleží, ako sa jednotlivé vlády prispôsobia novým projektom alebo pozmeňovacím projektom, ktoré sa stali súčasťou prioritných oblastí, ktoré si Dunajská stratégia postavila.
Dnešné stretnutie Dunajského fóra na pôde Európskeho parlamentu nebolo ojedinelé, lebo ako povedal podpredseda EK, nasledovať budú aj ďalšie a zamerané na iné formy spolupráce v podunajskom regióne.
"Je séria rôznych akcií, o ktorých sme sa dnes ráno rozprávali. Parlament bude organizovať fóra k jednotlivým témam. Ak dnes to bolo o inováciách a vedomostnej ekonomike, ďalšie fórum by sa malo venovať turizmu a účasť na ňom už prisľúbil viceprezident komisie Antonio Tajani, ktorá je zodpovedný za túto oblasť," opísal Šefčovič úzku spoluprácu medzi europoslancami a členmi Európskej komisie aj v prípade tém s regionálnym európskym významom. 
V prípade Stratégie EÚ pre dunajský región (v skratke známej ako Dunajská stratégia) však ide o spoluprácu presahujúcu hranice EÚ, lebo ako upozornil Šefčovič, v rámci tejto platformy spolupracuje osem členských štátov únie so šiestimi nečlenskými štátmi a je to nová forma spolupráce, ktorá má preukázať svoju efektívnosť tak v praktickej rovine, ako aj v rovine solidarity medzi národmi a regiónmi.
Pre Slovensko je mimoriadne významné, upozornil podpredseda EK, že v rámci makro-regionálnych stratégií, ako je aj Dunajská stratégia zameraná na inovácie a vedomostnú ekonomiku, zohráva takú dôležitú úlohu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies