Dunaj vo Viedni stagnuje, v Hainburgu evakuovali 82 domov

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 16:55 • 2 min
Dunaj vo Viedni stagnuje, v Hainburgu evakuovali 82 domov

VIEDEŇ - Dunaj vo Viedni zrejme dosiahol svoj vrchol. Príslušné oddelenie viedenského magistrátu dnes podľa agentúry APA oznámilo, že výška hladiny sa na meracej stanici Korneuburg udržiava približne na úrovni 7,93 metra, čo zodpovedá prietoku 10.600 metrov kubických za sekundu.

slovakia

left justify in out

Zároveň tým boli prekročené hodnoty z povodní v auguste 2002 (7,89 metra, prietok 10.300 m3 za sekundu). V najbližších hodinách sa očakáva stagnácia hladiny a následne jej pozvoľný pokles - v Korneuburgu v najbližších 48 hodinách na asi 7,35 metra. V rakúskej metropole sú stále zaplavené dva z troch prístavov - Albern a Löbau. Zatopené sú aj niektoré pobrežné oblasti Dunajského kanála.

V Dolnom Rakúsku bojuje dnes so záplavami okolo 3200 hasičov zo 199 hasičských zborov, podporujú ich dobrovoľníci. V noci museli riešiť problém s presakujúcou zemnou hrádzou pri obci Theiss neďaleko mesta Krems, ktorá je úplne premočená kvôli dlhodobo vysokej hladine Dunaja. V dolnorakúskom mestečku Hainburg ležiacom neďaleko hraníc so Slovenskom preventívne evakuovali 82 domov, niektoré z dôvodu vykonávania pritopovodňových prác. V neďalekom kúpeľnom mestečku Bad Deutsch Altenburg vytvorili z 30.000 vriec s pieskom provizórnu hrádzu.

Hydrológovia predpokladajú, že východne od Viedne, teda smerom k slovenským hraniciam, môže hladina Dunaja kulminovať na vyššej úrovni ako v auguste 2002. Zatiaľ čo vtedy dosiahla pri obci Wildungsmauer 8,84 metra, teraz predpovedajú 9,07 metra.

Rakúske mestečko Grein:




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies