Dunaj v Devíne od štvrtka klesol o dva a pol metra

NETKY.SK • 9 Jún 2013, 13:03 • 2 min
Dunaj v Devíne od štvrtka klesol o dva a pol metra

BRATISLAVA - Dunaj v Devíne od štvrtkového popoludnia, keď kulminoval vo výške 973 cm, klesol do dnešného poludnia už o dva a pol metra a jeho hladina sa dostala na úroveň prvého stupňa povodňovej aktivity.

slovakia

left justify in out

"Podobne aj v Bratislave klesol Dunaj už o viac ako dva a pol metra a vodohospodári už začali demontovať aj mobilné zábrany," informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno. V sobotu ich odstránili na petržalskej strane Dunaja, dnes ich demontujú v časti od Starého mosta po Most SNP. Na kritických miestach na Slovanskom nábreží a pod hradom Devín však podľa Krna ešte mobilné zábrany zostanú pre prípad avizovaných dažďov a ďalšej prívalovej vlny z Rakúska, ktorá by však už nemala byť taká silná ako v minulých dňoch. "Na pondelňajšom zasadnutí krízového štábu sa pripravuje aj odvolanie tretieho povodňového stupňa pre oblasť Devína a Bratislavy," dodal. Slovenských vodohospodárov podľa Krna však momentálne najviac zamestnáva dolný úsek Dunaja od Gabčíkova po Štúrovo. Od sobotňajšej 16-tej hodiny až do polnoci kulminoval Dunaj v Komárne vo výške 888 cm, kde výška hrádzí, ktorá je postavená na tzv. 100-ročnú vodu, síce odolala, ale v hrádzových otvoroch a pod hrádzami sa objavilo viacero priesakov a výverov. Tie pracovníci komárňanskej správy vnútorných vôd Slovenského vodohospodárskeho podniku spolu s hasičmi a dobrovoľníkmi museli celú noc utesňovať vrecami s pieskom. "Situáciu sa im vďaka mimoriadnemu nasadeniu podarilo zvládnuť a keďže v Komárne už Dunaj začína klesať, je predpoklad, že mesto už ohrozené nebude. Približne od druhej hodiny v noci najväčšia povodňová vlna dosiahla aj Štúrovo, kde Dunaj kulminoval až do dnešného predpoludnia vo výške 811 cm," doplnil Krno. Protipovodňová ochrana Štúrova, kde je nainštalovaný aj 470-metrový úsek moderného mobilného hradenia, však takýto stav prietoku Dunaja podľa Krna pohodlne zvládne. Most Márie Valérie zo Štúrova do Ostrihomu by bol zo slovenskej strany zjazdný, ale z ostrihomskej strany je cesta na tento most zaplavená, takže prejazd do Maďarska je ešte stále nemožný. Slovenskí vodohospodári už začali aj s prípravou na sprevádzkovanie obidvoch plavebných komôr v Gabčíkove, čo však podľa Krna po znížení hladiny potrvá zhruba dva dni, pretože povodeň naplavila do Gabčíkova obrovské množstvo nečistôt, konárov a kmeňov stromov, ktoré bude potrebné odstrániť pred plavebnými komorami ako aj hrablicami vodnej elektrárne. "Pre vysokú hladinu Dunaja v oblasti Komárna a Štúrova sú však vysoko vzduté aj hladiny dunajských prítokov Váhu, Hrona a Ipľa, no situácia aj napriek priesakom v hrádzach týchto prítokov nie je v žiadnom prípade dramatická, ohrozujúca životy a majetok občanov," ukončil Krno.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies