Dunaj v Budapešti kulminuje, katastrofa nehrozí

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 08:50 • 2 min
Dunaj v Budapešti kulminuje, katastrofa nehrozí

BUDAPEŠŤ - Dunaj v maďarskom hlavnom meste Budapešť pomaly kulminuje, pričom jeho hladina v súčasnosti dosiahla 8, 90 metra.

slovakia

left justify in out

Starosta mesta István Tarlós v nedeľu poobede novinárom povedal, že hladina sa stabilizuje a veľký nárast do jej kulminácie neskoro večer sa už neočakáva. Dunaj by mal v Budapešti dosiahnuť asi 8,96 metra, čím prekročí historické maximu z roku 2006. Protipovodňové hrádze zatiaľ vydržali nápor rozvodnenej rieky. Podľa Tarlósa voda mesto už vážnejšie neohrozí, keďže ho chránia protipovodňové zábrany stavané na výšku hladiny 9, 30 metra. "Budapešti nehrozí katastrofa. Hladina už nebude dramaticky rásť," povedal na tlačovej konferencii na Margarétinom ostrove obkolesenom vysokými protipodňovými zábranami.

Maďarské úrady zatiaľ nehlásia žiadne obete či zranených v súvislosti s povodňami. Evakuovať museli doteraz asi 1200 ľudí z najviac ohrozených oblastí. Na spevnenie brehov použili po celom toku Dunaja asi šesť miliónov vriec s pieskom. Na upevňovaní hrádzí pracujú nepretržite tisíce hasičov, vojakov a dobrovoľníkov. Informácie o postupe povodní prináša špeciálne zriadená rozhlasová stanica Flood FM. Parlament plánuje v pondelok predĺžiť stav pohotovosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies