Dunaj v Bratislave stúpol nad 10 metrov: Bude ešte horšie!

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 16:40 • 2 min
Dunaj v Bratislave stúpol nad 10 metrov: Bude ešte horšie!

BRATISLAVA - Dunaj na Slovensku stále stúpa, tretí stupeň povodňovej aktivity platí vo všetkých vodomerných staniciach na jeho hlavnom toku.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií hydrologického spravodajstva Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) o 15:00 bol Dunaj v bratislavskom Devíne vysoký 972 cm, vo vodomernej stanici Bratislava, ktorá sa nachádza v centre hlavného mesta, mala hladina Dunaja úroveň 1 032 cm. V Gabčíkove namerali o 15:00 hladinu vysokú 792 cm, v Medveďove 927 cm, Komárne 787 cm a Štúrove 681 cm.

Na rieke Morava, ktorá stúpa následkom zvyšujúcej sa hladiny Dunaja, bol o 15:00 3. stupeň povodňovej aktivity vo Vysokej pri Morave (622 cm) a hladina stále stúpala. Vo vodomerných staniciach na rieke Morava v Kopčanoch (334 cm) a v Moravskom Sv. Jáne (464 cm) bol o 15:00 zaznamenaný 1. stupeň povodňovej aktivity. V Kopčanoch Morava klesala a v Moravskom Sv. Jáne Morava klesala. Prvý stupeň taktiež zaznamenali v Kolárove na Váhu, kde mala hladina výšku 633 cm a stúpala. Kolárovo totiž leží pri sútoku Váhu a Malého Dunaja. 

Dunaj by mal v Bratislave kulminovať neskôr a s vyššou hladinou, ako ešte v stredu odhadoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Podľa dnešných údajov SHMÚ aktualizovaných k 9:00, v bratislavskom Devíne by Dunaj mal kulminovať dnes večer až v noci na úrovni 980 centimetrov, plus-mínus päť centimetrov. Vo vodomernej stanici Bratislava, ktorá sa nachádza v centre hlavného mesta, sa najvyššia úroveň hladiny Dunaja očakáva vo výške 1040 +/- 10 cm dnes v noci. Na nižšie položených úsekoch slovenskej časti Dunaja by rieka mala svoje maximá zaznamenať od piatkovej noci až do nedeľného rána. V Medveďove by mal Dunaj kulminovať na úrovni 970 až 990 cm v piatok 7. júna v noci, v Komárne v sobotu večer na úrovni 870 až 890 cm a napokon v Štúrove má hladina Dunaja dosiahnuť svoje maximum v nedeľu 8. júna ráno na úrovni 790 až 820 cm. SHMÚ vychádza pri aktuálnych údajoch o predpokladaných kulmináciách na slovenskom úseku Dunaja z poslednej aktuálnej situácie na nemeckom a rakúskom povodí Dunaja. 

Primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik vyhlásil mimoriadnu situáciu v Bratislave v utorok 4. júna, pretože povodňová aktivita na Dunaji dosiahla 3. stupeň. Všetky zložky bratislavského krízového štábu sú až do odvolania v nepretržitej pohotovosti a mesto koordinuje štáby zasiahnutých mestských častí. Tiež spolupracuje s inštitúciami štátnej správy a bezpečnostnými zložkami štátu. Ministerstvo vnútra SR zriadilo informačnú linku pre občanov, funguje na bratislavskom telefónnom čísle: 02/4859 3333. Najväčšie problémy má bratislavská mestská časť Devín, ktorá je odrezaná od sveta a do Devína sa dá dostať na vojenských vozidlách z Dúbravky cez les. Obyvateľom v nevyhnutných prípadoch slúžia vojenské vozidlá - obojživelníky, ktoré môžu využiť v nevyhnutných prípadoch, pri zásobovaní čerpadiel pohonnými látkami či pri dovoze tovaru do Devína. V hlavnom meste v stredu večer z bezpečnostných dôvodov uzavreli Starý most z petržalskej i staromestskej strany. Voda zaplavila cestu medzi Devínskym jazerom a Vysokou pri Morave, polícia ju preto uzavrela. V Bratislave naďalej ostávajú neprejazdné a uzavreté Tyršovo nábrežie, Viedenská cesta, Fajnorovo nábrežie od Starého mosta po Osobný prístav, Devínska cesta a Slovanské nábrežie. Neprejazdná je aj Matejkova ulica v smere na Dlhé diely, ako i v smere z Dlhých dielov. Polícia tiež zatvorila Dvořákovo nábrežie od mosta Lafranconi po PKO. 

V Trnavskom kraji je pre vysokú hladinu rieky Morava od 0:30 dnešného dňa uzatvorený most do Rakúska Moravský Svätý Ján - Hohenau. Uzatvorený je aj most ponad rieku Dunaj medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou, bývalý hraničný priechod Medveďov - Vámoszabadi. Polícia upozorňuje motoristov v Trnavskom kraji, aby rátali na cestách s obmedzeniami, ktoré súvisia s povodňovou situáciou. 

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili dnes o 6:00 pre ľavú aj pravú stranu hrádze Váhu od Komárna po Kolárovo. Ako pre agentúru SITA povedal riaditeľ Správy vnútorných vôd Komárno Slovenského vodohospodárskeho podniku Juraj Fekete, prvé priesaky začali zasahovať územie Kava – Vrbová nad Váhom. Na Dunaji v Komárne vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity v stredu. V Komárne obmedzili kamiónovú dopravu cez Alžbetin most a vyzývajú obyvateľov, aby cez most cestovali do Maďarska len v nevyhnutných prípadoch. Chcú sa totiž vyhnúť zápcham, ktoré by mohli prekážať prípadným záchranným prácam. V stredu popoludní preventívne evakuovali obyvateľov domova sociálnych služieb v komárňanskej mestskej časti Nová Stráž. Tretí stupeň povodňovej aktivity platí aj v Štúrove, kde rovnako ako v Komárne zahradili otvory v protipovodňovom betónovom múre mesta.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona