Dunaj by mal v Komárne kulminovať na obed

NETKY.SK • 8 Jún 2013, 10:40 • 2 min
Dunaj by mal v Komárne kulminovať na obed

BRATISLAVA - Dunaj by mal v Komárne kulminovať na obed, predpokladá to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). V piatok 7. júna večer povodňová vlna postúpila na stredný úsek Dunaja na Slovensku a v Medveďove o 20:00 zaznamenali kulmináciu Dunaja na úrovni 986 centimetrov.

slovakia

left justify in out

Na dolnom úseku Dunaja SHMÚ, podľa jeho hydrologičky Michaely Bírovej, očakáva v Komárne kulmináciu dnes na obed, kedy by tu Dunaj mal vystúpiť na približne 880 centimetrov. V Štúrove by mal Dunaj dosiahnuť maximálnu výšku okolo 810 cm dnes v noci. Pokles hladiny Váhu v Kolárove očakáva SHMÚ po kulminácii Dunaja v Komárne po približne štyroch až piatich hodinách. Hladina Váhu v Kolárove však zatiaľ stúpa, o 9:30 tu bol Váh vysoký 733 cm a stále tu platí druhý stupeň povodňovej aktivity. Kolárovo totiž leží pri sútoku Váhu a Malého Dunaja.

Podľa hydrologického spravodajstva SHMÚ, o 9:30 Dunaj v Komárne a v Štúrove stále stúpal. V Komárne namerali 884 cm a Štúrove 795 cm. V Gabčíkove a v Medveďove Dunaj pomaly klesá. O 9:15 v Gabčíkove namerali 828 cm, pritom Dunaj tu kulminoval vo výške nad 840 cm v piatok 7. júna podvečer až v noci. Po piatkovej kulminácii (o 20:00, 986 cm) Dunaj v Medveďove o 9:30 klesol na 978 cm. 

Na celom slovenskom úseku Dunaja, vrátane Bratislavy, stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Dunaj mal o 9:30 v Devíne 857 cm a v centre hlavného mesta, vo vodomernej stanici Bratislava, 926 cm. Pre vysoký Dunaj stále platí 3. povodňový stupeň aj na rieke Morava, vo Vysokej na Morave, kde o 9:30 mala Morava 552 cm a klesala. 

Pre vysoký Dunaj naďalej platia všetky bezpečnostné opatrenia na Vodnom diele Gabčíkovo a uzatvorené sú aj viaceré cesty v okolí Dunaja. Priesaky a spodné vody trápia obyvateľov viacerých obcí v obvode Dunajská Streda, predovšetkým Vojka, Dobrohošť, Bodíky, a v menšej miere aj ďalších. Vodohospodári už v piatok 7. júna obmedzili prítok vody do starého koryta Dunaja a začali viac vody zadržiavať na vodnom diele Čunovo a Gabčíkovo. Toto opatrenie malo pomôcť ochrániť pred veľkou vodou Komárno a Štúrovo. 

Dunaj kulminoval v Bratislave vo štvrtok 6. júna večer a v noci, v Devíne mal v tom čase 973 cm a v centre Bratislavy dosiahol 1032 cm. Hladina riek Dunaj a Morava na území Bratislavy klesá, rieky však stále dosahujú 3. stupeň povodňovej aktivity. Mimoriadny stav vyhlásený v hlavnom meste v utorok 4. júna, preto stále trvá. Vyliata voda na Devínskej ceste v bratislavskom Devíne už opadla, mestskú časť by mohli od Karlovej Vsi sprístupniť ešte doobeda. Do Devína sa však dostanú naďalej len jeho obyvatelia, majitelia nehnuteľností či ľudia, ktorí v mestskej časti podnikajú. Devínsku cestu čistia a následne skontrolujú, či ju voda nepoškodila. Aj po otvorení cesty pre mestskú hromadnú dopravu a autá budú vstup do Devína kontrolovať policajti. Predísť tak chcú možnému rabovaniu domov, ktoré pre stúpajúci Dunaj museli ich obyvatelia opustiť a ešte sa do nich nevrátili. 

Vojaci naďalej pomáhajú pri povodniach. "Na plnenie vriec pieskom a spevňovanie hrádze v Komárne ozbrojené sily vyslali už tretiu rotáciu 42 vojakov z protilietadlovej raketovej brigády Nitra. Pre obyvateľov Devína zabezpečujú aj dnes kyvadlovú dopravu vojenské Tatry 815," informovala dnes SITA hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Okrem vojakov, ktorí už pomáhajú v teréne, je v prípade potreby v pohotovosti vyše 400 vojakov a 70 kusov techniky, dodala Balleková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies