Dunaj bude stúpať aj naďalej: Čaká nás 100-ročná voda?!

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 14:48 • 2 min
Dunaj bude stúpať aj naďalej: Čaká nás 100-ročná voda?!

BRATISLAVA - Hydrológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) očakávajú stúpanie hladiny Dunaja. Hodnoty zodpovedajúce 2. stupňu povodňovej aktivity by v Bratislave mali byť prekročené dnes a 3. stupeň povodňovej aktivity (850 cm) je možný už v utorok dopoludnia.

slovakia

left justify in out

Dunaj pritom bude pravdepodobne stúpať ďalej. Ako povedal Pavol Virág zo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), nasvedčujú tomu dnešné údaje z juhonemeckého Passau. Pokiaľ v auguste 2002, kedy sme zaznamenali tretí najväčší prietok Dunaja za 100 rokov, namerali v Passau 1081 centimetrov, tak dnes ráno 1220 centimetrov. Podľa hydrológov v ďalších dňoch tohto týždňa budú prekročené hodnoty 3. stupňa povodňovej aktivity aj v ostatných profiloch na slovenskom úseku Dunaja až po Štúrovo. Vzhľadom na predpokladaný vývoj zvýšil SHMÚ hydrologickú výstrahu pre celý slovenský úsek Dunaja na najvyšší 3. stupeň. Situáciu nepretržite monitorujú a priebežne upresňujú predpokladané výšky vodných hladín.

Vzostup slovenského povodia Dunaja spôsobili silné dažde v Nemecku a v Rakúsku. Podľa slov hydrológa SHMÚ Petra Smrtníka sa k dnešnému ránu naplnili predpovede zrážok v povodíDunaja v Nemecku a v Rakúsku. "Za posledných 24 hodín tam spadlo 20 až 60 mm dažďa. V polohách nad 2 000 metrov to bolo aj nad 90 mm, lenže vplyvom ochladenia vo forme snehu. Za posledné štyri dni napršalo v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja prevažne od 60 do 170 mm, pričom ojedinele to bolo až nad 200 mm, napríklad Salzburg 218 mm," uviedol Smrtník. Dážď však na povodí Dunaja v druhej polovici nedele 2. júna výrazne ustával. V nemeckom a rakúskom povodí Dunaja prestáva pršať a takýto stav bude pretrvávať aj v najbližších dňoch. "Ustávanie dažďa sa hneď prejavilo aj na poklese hladín alpských prítokov Dunaja - Isar, Inn, Traun, Enns a Ybbs," cituje ďalej tlačová správa SHMÚ hydrológa Petra Smrtníka. 

Pre nedávne silné dažde sa podľa hydrologičky SHMÚ Michaely Mikuličkovej dnes predpokladá kulminácia hladiny v nemeckom Passau, kde je situácia naozaj vyhrotená. "Nemeckí hydrológovia súčasnú povodeň prirovnávajú ku katastrofickej povodni z roku 2002. Voda, ktorá je už v koryte Dunaja v jeho rakúskom úseku má ešte stále stúpajúcu tendenciu, a táto povodňová vlna musí pretiecť aj slovenským úsekom", objasnila Mikuličková dôvody, pre ktoré sa očakáva stúpajúci Dunaj na Slovensku od Bratislavy až po Štúrovo.

Povodne trápia takmer celú Európu

Mapa Hydrologických výstrah SHMÚ

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies