Dunaj bude kulminovať v Budapešti až v utorok, hrádze navŕšia na 9,5 m

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 17:25 • 2 min
Dunaj bude kulminovať v Budapešti až v utorok, hrádze navŕšia na 9,5 m

BUDAPEŠŤ - Maďarskí vodohospodári korigovali predpovede, podľa ktorých by záplavová vlna na Dunaji mala kulminovať pri Budapešti v pondelok.

slovakia

left justify in out

Z aktuálnej prognózy vyplýva, že rieka dosiahne najvyššiu hladinu až v utorok v rekordnej výške. Ako uviedla agentúra MTI, šéf budapeštianskeho krízového štábu a vládny splnomocnenec Imre Pesti uviedol, že všetky hrádze na území hlavného mesta navŕšia o pol metra na 9,5 metra.

V záplavových územiach sa podľa jeho slov musia obyvatelia pripraviť na prípadnú evakuáciu do piatkového poludnia. V Budafoku v XXII. budapeštianskom obvode musí do piatka opustiť svoje domovy 221 ľudí. V Szödligete za Dunajským oblúkom evakuovali 80 ľudí, v Györujfalu evakuovali matky s deťmi a v juhomaďarskom meste Baja sa pripravujú na evakuáciu 80 ľudí z dvoch ostrovov.

Pri Budapešti sa dnes hladina Dunaja vyšplhala na 738 centimetrov, pri kulminácii môže dosiahnuť 905 centimetrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona