Duleba: Na konferencii SET Plan–CEEC budú dvaja eurokomisári aj vedenie IEA

NETKY.SK • 30 November 2016, 17:55 • 2 min
Duleba: Na konferencii SET Plan–CEEC budú dvaja eurokomisári aj vedenie IEA

BRATISLAVA - Energetická politika EÚ vo vzťahu k politikám v oblasti výskumu a inovácií je ústrednou témou trojdňovej medzinárodnej konferencie "SET Plan 2016 – CEEC X", ktorá sa dnes začína v Bratislave a potrvá do 2. decembra. Uviedol to Alexander Duleba, riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA), v relácii Svet Tu a teraz, ktorú vysiela Tablet.TV.

slovakia

left justify in out

Duleba očakáva na konferencii "veľmi ostrú debatu" ohľadom rozhodnutia Európskej komisie (EK), ktoré sa týka plynovodu OPAL. "Podľa tohto rozhodnutia by polovica kapacity OPAL-u mala patriť Gazprom-u," upozornil riaditeľ SFPA. Ostré diskusie na konferencii očakáva Duleba aj ohľadom tzv. market couplingu (trhu s elektrinou), najmä vzhľadom na nekontrolované toky elektriny z Nemecka, ktoré blokujú energosystémy v Česku a Poľsku.

 

Na podujatí sa podľa Dulebu zúčastní aj podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. "EK dnes schválila tzv. zimný energetický balíček, čo je séria legislatívnych aktov znamenajúcich zmeny v dizajne trhu s elektrinou, ktoré budú mať dosah na regulačné politiky členských krajín, pretože zavádzajú určité spoločné normy," spresnil Duleba. Šefčovič na konferencii podľa neho prednesie aj správu o stave Energetickej únie.

 

Podľa riaditeľa SFPA sa na konferencii zúčastní taktiež eurokomisár pre výskum, vedu a inovácie Carlos Moedas, ako aj vedúci predstavitelia Medzinárodnej energetickej agentúry pri OECD (IEA- International Energy Agency). "Máme potvrdených 96 špičkových vystupujúcich, je zaregistrovaných vyše 600 účastníkov," spresnil Duleba o podujatí s tým, že účastníci konferencie sú zo všetkých členských krajín EÚ. Prídu podľa neho aj hostia z USA, Ruska, Ukrajiny a z iných krajín.

 

"Naším hlavným spoluorganizačným partnerom (konferencie) je Centrum vedecko-technických informácií pri rezorte školstva. Veľkú pomoc sme takisto dostali z Generálneho riaditeľstva pre energetiku EK," priblížil Duleba. Konferencia je podľa neho výnimočná tým, že je venovaná rozvoju strategických energetických technológií v rámci EÚ. Koná sa pravidelne raz ročne od roku 2008 a vždy sa predsednícke trio v Rade EÚ dohodne, v ktorej krajine sa bude podujatie konať.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona